Svet

EVROPA U STRAHU OD GLADI: Makron i Šolc zatražili od Putina da dozvoli izvoz pšenice - stigao jasan odgovor iz Moskve!

Autor Nikola Todorović

Lideri dve najmoćnije evropske zemlje traže od Rusije da dopusti izvoz pšenice iz Ukrajine.

Izvor: Profimedia/Youtube/Public Senat/Tv Pink/screenshot

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su u subotu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom svetskoj nestašici hrane koja preti zbog rata u Ukrajini.

Agencija "Frans pres" prenela je da su Šolc i Makron tražili od Putina da započne "ozbiljne i direktne" pregovore sa Volodimirom Zelenskim kako bi se pronašlo diplomatsko rešenje za rat u Ukrajini.

"Tokom razgovora od osamdeset minuta sa ruskim predsednikom, dvojica lidera EU su insistirala na momentalnom prekidu vatre i povlačenju ruskih trupa", saopštila je pres služba nemačkog kancelara. Nemački kancelar i francuski predsednik su takođe pozvali ruskog predsednika da obezbedi poboljšanje humanitarne situacije ljudi u Ukrajini koji osećaju direktne posledice rata.

"Dvojica evropskih lidera pozitivno su ocenili posvećenost ruskog predsednika prilikom postupanja sa zarobljenim borcima, i istakli da je u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom, posebno Ženevskim konvencijama", navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o globalnom snabdevanju hranom, koje je pogođeno sukobom Rusije i Ukrajine. 

"Putin je istakao da želi da dozvoli izvoz žita iz Ukrajine, posebno morem. Trojica lidera su se takođe složila oko centralne uloge Ujedinjenih nacija kao garanta izvoza", saopšteno je.

(MONDO)