Svet

PADA JOŠ JEDAN GRAD U UKRAJINI: Ruska vojska napreduje, otkriven Putinov plan - oni su sledeći na redu!

Autor Nikola Todorović

Guverner Luganska Sergej Hajdai izjavio je u subotu da su ruske snage ušle u severni Donjeck.

Izvor: Profimedia

Nova ruska strategija u istočnoj Ukrajini omogućila je ruskim snagama da sporo, ali sigurno napreduju u oblastima Luganska i Donjecka, što je navelo ukrajinske zvaničnike da najave mogućnost povlačenja ukrajinskih branilaca iz Luganska kako ne bi bili zarobljeni u neprijateljskom okruženju.

Guverner Luganska Sergej Hajdai izjavio je u subotu da su ruske snage ušle u Severni Donjeck - grad od oko 100.000 stanovnika koji je od velikog strateškog značaja za ukrajinske branioce istočno od njega. U gradu je sada samo oko 13.000 ljudi, a procenjuje se da je u njemu do sada umrlo oko 1.500 ljudi. Pad Severnog Donjecka bi odsekao ukrajinske snage zakopane na odbrambenim pozicijama u pozadini Luganska, koji je i dalje pod njihovom kontrolom.

Prema vašingtonskom istraživačkom centru ISV, ruske trupe su pokrenule direktan napad na Severni Donjeck, a da vojska nije mogla u potpunosti da opkoli grad, što znači da njegovi branioci i dalje imaju linije snabdevanja sa zapada.

Ruski izviđači i specijalci pokušali su da zauzmu hotel Mir i okolinu u severoistočnom delu grada. ISV napominje da je ruska vojska do sada imala ozbiljnih problema u osvajanju urbanih područja i predviđa da će se isti scenario ponoviti i u ovom slučaju.

"Imaćemo dovoljno snage i resursa da se odbranimo. Ali možda ćemo morati da se povučemo da ne bismo završili opkoljeni", rekao je Hajdai. Guverner Luganska je takođe rekla da je čak 90 odsto zgrada u Severnom Donjecku oštećeno i da je u poslednjem granatiranju uništeno čak 14 nebodera.

Prema subotnjem izveštaju britanskog Ministarstva odbrane, ruske snage su najverovatnije zauzele veći deo Limana, strateški važnog železničkog čvorišta u Donjecku, koji omogućava pristup važnim drumskim i železničkim mostovima preko reke Donjeck.

"Za sada će glavni napori Rusije verovatno biti 40 kilometara istočno, oko džepa Severnog Donjecka, ali prelazak reke Liman bi Rusiji dao prednost u mogućoj sledećoj fazi ofanzive na Donbas, kada će verovatno pokušati da napreduje ka ključnim gradovi pod kontrolom Ukrajine dublje u regionu Donjecka, kao što su Slavjansk i Kramatorsk", navodi se u proceni.

Povlačenje ukrajinskih snaga iz Luganska i pad Donjecka bi verovatno pokrenulo sledeću fazu ruskog plana - pripajanje okupiranih teritorija Rusiji. Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin najavio je u četvrtak da će u Donjecku i Lugansku biti održan referendum ako Rusija osvoji celu teritoriju dve oblasti.

(MONDO)