Svet

DA LI JE SLEDEĆI LUGANSK?! Rusi kontrolišu 90 odsto teritorije, Britanci šokirali: U naredne dve nedelje će pasti!

Autor Jana Desovski

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da Rusija kontroliše 90 odsto Luganska.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/Sky News

Rusija sada postiže taktički uspeh u Donbasu i kontroliše više od 90 odsto Luganska, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije u najnovijim obaveštajnim podacima objavljenim rano jutros.

Nakon što ruske snage nisu uspele da ostvare svoje početne ciljeve da zauzmu Kijev i ukrajinske centre vlade, Rusija je prilagodila svoj operativni dizajn da se fokusira na Donbas, navodi se u izveštaju.

Rusija sada postiže taktički uspeh u Donbasu. Ruske snage su stvorile i održale zamah i čini se da trenutno drže inicijativu nad ukrajinskom opozicijom, prenosi Guardian.

Rusija kontroliše preko 90% Luganske oblasti i verovatno će preuzeti potpunu kontrolu u naredne dve nedelje. Rusija je postigla ove nedavne taktičke uspehe uz značajne troškove resursa i koncentrisanjem sile i vatre na jedan deo ukupne kampanje.

Rusija nije bila u stanju da stvori manevar ili kretanje na drugim frontovima ili osovinama, od kojih su svi prešli u defanzivu. Međutim, u odnosu na prvobitni plan Rusije, "nijedan od strateških ciljeva nije postignut", dodaje se u izveštaju.

Da bi Rusija postigla bilo koji oblik uspeha biće potrebna stalna ogromna ulaganja u radnu snagu i opremu, i verovatno će biti potrebno još mnogo vremena, navodi se u izveštaju.

(MONDO)