Svet

OVAKO JE STRADAO ČUVENI PUTINOV GENERAL I ČLAN VAGNERA: Ukrajinci ga oborili raketom, pogledajte snimak

Autor Sara Gajić

Procureo je snimak pada aviona poznatog ruskog generala Kanamata Botaševa.

Izvor: Twitter/@RALee85/Printscreen

Pojavio se snimak pada ruskog aviona, nekoliko poslednjih trenutaka 63-godišnjeg ruskog generala Kanamata Botaševa kojeg su oborile i ubile ukrajinske snage.

On je  22. maja leteo u formaciji dva ruska borbena aviona koji su leteli nisko iznad Donbasa kada su ih pogodile ukrajinske rakete. Smatra se da je oboren na izuzetno maloj visini i da je to razlog zašto nije uspeo da se na vreme katapultira iz aviona.

Pre penzionisanja Botašev je bio zapovednik vazdušnih pukova i on je ruski pilot najvišeg ranga koji je dosad poginuo u Ukrajini. Bio je pilot snajperista, a ovu značku u ruskim vojnim vazdušnim snagama dobijaju oni piloti koji imaju najviši nivo stručnosti. Prema ruskom Ministarstvu obrane, obuka takvog pilota traje 10-12 godina i košta oko osam miliona dolara.

Prema poslednjim procenama, do sada je 31 ruski vojni pilot izgubio život iznad Ukrajine, iako bi taj broj mogao da bude i mnogo veći.
Prema informacijama vojnog analitičara i autora brojnih knjiga na temu moderne vojne istorije Toma Kopera, Botašev je leteo za Vagnerovce.

Vagnerovi pripadnici postali su zloglasni po ratnim zločinima i masakrima koje su počinili po Siriji, Libiji i više afričkih zemalja.

"Važnost redovnih Oružanih snaga Ruske Federacije opada, a Vagner postaje sve važniji. To nije samo zato što je Vagner isterao ukrajinsku 24. mehanizovanu brigadu iz Popasne i tako ostvario prvi veći prodor preko utvrđene ukrajinske linije odbrane na staroj liniji razgraničavanja na istoku", komentarisao je analitičar.

(MONDO)