Svet

ANGELA MERKEL PONOVO PRIČALA O SVOM BIVŠEM PRIJATELJU PUTINU! "Velika je tuga što nije uspelo, ali ne krivim sebe"

Autor Uroš Matejić

Angela Merkel je pokušala da spreči rat u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da se trudila, dok je bila na funkciji, da spreči da se situacija u Ukrajini razvije u sadašnje stanje, dodajući da ne krivi sebe što se nije dovoljno trudila.

"Velika je tuga što nije uspelo, ali ne krivim sebe što nisam pokušala", rekla je Merkelova, govoreći o sporazumu iz Minska sa Rusijom iz 2014. godine. Ona je govorila u intervjuu nemačkom novinaru i piscu Aleksandru Osangu koji je prenela televizija ARD.

Merkelova, koja je predvodila uvođenje sankcija EU Rusiji 2014. godine nakon aneksije Krima, rekla je da je sporazum iz Minska smirio situaciju i dao Ukrajini vremena da postane ono što je danas.

"Šta bi se desilo da 2014. godine niko nije mario i da je Putin samo nastavio? To uopšte ne želim da znam", dodala je ona.

Merkelova je rekla da nema opravdanja za rusko "brutalno nepoštovanje međunarodnog prava" u Ukrajini, dodajući da je bila protiv plana da se Ukrajina pusti u NATO jer je želela da spreči eskalaciju sa Rusijom, a Ukrajina nije bila spremna.

"To nije bila Ukrajina kakvu danas poznajemo... Zemlja nije bila stabilna, bila je prožeta korupcijom", rekla je ona.

Tečno govoreći ruskim jezikom nakon što je odrasla u bivšoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj, Merkelova je izazvala kritike Sjedinjenih Država i drugih zbog podrške planiranom gasovodu Severni tok 2, dizajniranom da isporučuje ruski gas direktno u Nemačku.

Bivša kancelarka branila je svoju politiku podrške trgovini sa Rusijom, rekavši da su Evropa i Rusija susedi koji ne mogu da ignorišu jedni druge. Rekla je da se tokom svog mandata borila sa pitanjima o bivšem Sovjetskom Savezu, ali da nikada nije bilo moguće okončati Hladni rat.

"Jednostavno nismo uspeli da stvorimo bezbednosnu arhitekturu da to sprečimo", dodala je ona. 

U aprilu je kritikovana što je posetila Italiju ubrzo nakon vesti o zločinima u Buči, blizu Kijeva, umesto da je prihvatila poziv da poseti Ukrajinu.

(MONDO)