Svet

SLEDI KONAČNA BITKA! "Sudbina Donbasa je u borbi za Severodonjeck" - Ukrajina se ne predaje, periferija je pod KONTROLOM

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će bitka za Severodonjeck odlučiti sudbinu Donbasa.

Izvor: Profimedia/YouTube/Screenshot/Al Jazeera English/60 Minutes Australia

Prema rečima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, bitka za Severodonjeck će da odluči sudbinu Donbasa, prenosi "Guardian". Naime, regionalni lideri u Ukrajini ranije su saopštili da su ukrajinske snage potisnute na periferiju ključnog grada na liniji fronta usred teških borbi tamo i u selima na frontu na jugu dok Rusija teži prodoru u Donbas.

Sergej Gajdaj, guverner Luganska, rekao je da je veći deo grada sada u ruskim rukama i da više nije moguće spasiti civile koji su tamo ostali.

"Naše snage sada ponovo kontrolišu samo periferiju grada. Ali borbe i dalje traju, naše snage brane Severodonjeck. Nemoguće je reći da Rusi u potpunosti kontrolišu grad", rekao je guverner Gajdaj.

Predsednik Ukrajine je potvrdio izveštaje da se vode teške bitke i da će bitka za Severodonjeck odlučiti sudbinu Donbasa.

"Tamo se posebno odlučuje o sudbini Donbasa", naveo je Zelenski.

Prema nezvaničnim informacijama, procenjuje se da je ostalo oko 15.000 civila u Severodonjecku i u susednom Lisičansku. Uglavnom se radi o starijem stanovništvu.

(MONDO)