Svet

PUTIN OBJAVIO, SKORO 100 MILIJARDI! Rusija uvećala prihode uprkos ratu i sankcijama - Brutalan šamar EVROPSKOJ UNIJI!

Autor Aleksandar Blagić

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će proći još nekoliko godina pre nego što zapad prestane da uvozi i koristi ruski gas i naftu.

Izvor: Profimedia/Shutterstock/Natali55522/SuriyaPhoto/Reidl//Grigorii Pisotsckii

Vladimir Putin, predsednik Rusije, rekao je da će proći još nekoliko godina pre nego što zapad bude mogao da prestane da koristi rusku naftu i gas, prenela je ruska novinska agencija "TASS". Putin je u četvrtak imao sastanak sa mladim liderima i preduzetnicima.

Prema najnovijem istraživanju Centra za istraživanje energije i čistoću vazduha (CREA) u Finskoj, Rusija je u prvih sto dana rata u Ukrajini od izvoza fosilnih goriva zaradila čak 93 milijarde evra. Većinu tog goriva poslali su u Evropsku uniju, a prosečna izvozna cena bila je za oko 60 odsto veća nego prošle godine za istu količinu.

Prema izveštaju CREA, čak 61 odsto izvoza ruskih fosilnih goriva otišlo je u zemlje članice Evropske unije za oko 57 milijardi evra.

"U smislu odbijanja naših energetskih resursa, to je malo verovatno u narednih nekoliko godina“, rekao je Putin.

Predviđanja su bila da će Rusija uvećati svoje prihode od nafte i gasa ove godine. Cene nafte porasle su za oko 50 odsto ove godine. Prema procenama ekonomskih stručnjaka, porast cena energije mogao bi da dovede prodaju ruske nafte i gasa na 285 milijardi dolara ove godine. To je za 20 odsto više od 235.6 milijardi koje je Rusija uzela od nafte i gasa u prethodnoj kalendarskoj godini, navodi se u izveštaju "Bloomberg Economics" koji je objavljen početkom juna.

(MONDO)