Svet

NAJNASILNIJA BITKA KOJU JE EVROPA IKADA VIDELA! Oštre reči Zelenskog o borbama u Severodonjecku - "Ovo je APSOLUTNO ZLO"

Autor Aleksandar Blagić

"Žestoka bitka za Severodonjeck ostaće upamćena kao jedna od ‘najbrutalnijih‘ borbi koje je Evropa ikada videla".

Izvor: Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se sinoć kasno obratio naciji i tom prilikom je opisao borbe u Severodonjecku kao "najkrvavije borbe koje je Evropa ikada videla." Ukrajinski predsednik je ovu izjavu dao kasno sinoć u trenutku kada su ruske snage blizu zauzimanja Severodonjecka, strateškog grada na istoku zemlje, navodi britanski list "Guardian".

"Ukrajina je za tu borbu platila ‘zastrašujuću‘ cenu. ‘Cena ove bitke‘ u ljudskim životima je za nas veoma visoka. Bitka za Donbas će bez sumnje ostati upamćena u vojnoj istoriji kao jedna od najnasilnijih bitaka u Evropi", rekao je Zelenski.

On je ponovio i ranije molbe za više vojne pomoći i težeg naoružanja od zapadnih saveznika, uključujući SAD i Britaniju.

"Imamo posla sa apsolutnim zlom. I ne preostaje nam ništa drugo nego da krenemo napred i oslobodimo svoju teritoriju. Svakodnevno skrećemo pažnju našim partnerima da će samo dovoljan broj moderne artiljerije Ukrajini obezbediti prednost i konačno okončanje ruske torture ukrajinskog Donbasa", poručio je Zelenski.

On je još naglasio težnje Kijeva da oslobodi celu svoju teritoriju i "otera okupatore iz svih regiona“, i napomenuo da je na frontu širine, sada već više od 2.500 kilometara, strateška inicijativa i dalje na strani ukrajinskih snaga, navodi "Guardian".

(MONDO)