Svet

RUSI ZAROBILI UKRAJINSKU DOKTORKU KOJA JE IMALA KOD SEBE JEZIVE SNIMKE! Otkriveno gde je sada, oglasio se i Zelenski!

Autor Jana Desovski

Na snimcima se vidi kako je doktorka pokušala da spasi ranjene ruske vojnike i ukrajinske civile.

Izvor: Profimedia

Ruski vojnici oslobodili su poznatu ukrajinsku doktorku koja je snimala događaje u Marijupolju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je ona puštena i da je već kod kuće.

Julija Pajevska, poznata u Ukrajini kao Taira, zabeležila je događaje u Marijupolju na memorijsku karticu ne veću od nokta, a kartica je prokrijumčarena iz grada u tamponu. Ubrzo nakon toga, uhvatili su je Rusi.

Koristeći telesnu kameru, snimila je 256 gigabajta video snimaka nadljudskih napora njenog tima tokom dve nedelje u Marijupolju spasavajući živote. Šokantni snimak dat je timu Asošiejted presa, poslednjem međunarodnom novinaru u Marijupolju koji ga je prokrijumčario u tamponu. Novinari agencije AP stigli su u Marijupolj rano ujutru 24. februara, a napustili su ga 15. marta. Ruski vojnici uhvatili su Tairu i njenog vozača 16. marta.

Rusi je prikazivali kao Azovku

Prikazana je kao saradnik Nacionalističkog bataljona Azov. AP nije pronašao dokaze da je Pajevska ikada i na bilo koji način bila povezana sa Azovom. Vojna bolnica u kojoj je radila bila je postavljena kao tačka za evakuaciju povređenih Ukrajinaca i nije bila povezana sa bataljonom Azov, čiji su pripadnici nedeljama branili čeličanu Azovstalj u Marijupolju, piše AP.

Na snimcima se vidi da je pokušala da spase ranjene ruske vojnike i ukrajinske civile, piše AP. Na snimku od 10. marta vidi se kako ukrajinski vojnik grubo izvlači dva ruska vojnika iz kola hitne pomoći. Jedan je u invalidskim kolicima, drugi je na kolenima i ruke su mu vezane na leđima i povređena noga. Oči su im pokrivene zimskim kapama, a na rukama imaju bele pruge.

(MONDO)