Svet

RUSIJA POSLALA ULTIMATUM! Spor nastao oko jedne oblasti zbog trgovine - Ako se ubrzo ne reši, sledi žestok ODGOVOR!

Autor Aleksandar Blagić

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izdalo je saopštenje za javnost u vezi litvanske transportne blokade Kalinjingrada.

Izvor: duma.gov.ru/screenshot

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije se oglasilo saopštenjem i navelo je da Rusija ima pravo da reaguje kako bi zaštitila svoje nacionalne interese u kontekstu problema sa Litvanijom zbog njene blokade Kalinjingradske oblasti.

Procenjujemo provokativne mere Litvanije koje narušavaju međunarodno-pravne obaveze te zemlje, pre svega Zajedničku izjavu Ruske Federacije i Evropske unije o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostale teritorije Ruske Federacije od 2002. godine - kao otvoreno neprijateljske“, stoji u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je pozvalo državnu sekretarku ministarstva spoljnih poslova Litvanije, Virdžiniju Umbrasene, i uručilo joj protesnu notu. Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, je odluku litvanskih vlasti da obustave tranzit robe preko svoje zemlje nazvao nezakonitom i dodao da je ona bez presedana. Prema njegovim rečima, ta situacija zahteva duboku analizu u narednih nekoliko dana, nakon kojih će Moskva preduzeti recipročne mere.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)