Svet

"AMERIKA TREBA DA DOĐE PUZEĆI I PREKLINJE NAS!" Najoštrije reči iz Kremlja - da li je ovo i Putinov stav?!

Autor Tamara Sekulović

Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se povodom prethodnog strateškog sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama o nuklearnom oružju.

Izvor: Profimedia

SAD bi pokušaje Rusije da pregovara o produženju nuklearnog sporazuma novog START-a shvatile kao znak slabosti, tako da ne bi trebalo da dođe do razgovora osim ako Vašington ne promeni svoje ponašanje, istakao je bivši ruski predsednik i trenutni zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev u intervjuu za ruske medije u ponedeljak.

"Trenutno nemamo nikakav odnos sa SAD. Oni su na nula stepeni Kelvina. I ne bi trebalo da ih odmrznemo za sada", napisao je zvaničnik prethodno na društvenim mrežama, a onda dodao:

"Neka dođu puzeći i preklinju nas. I trebalo bi da to vrednuju kao čin najveće velikodušnosti. U suprotnom, ovako izgleda: oni bacaju ljigavštine i sluz ka nama, a mi kažemo - Evo, uzmite ovaj nuklearni sporazum, molim vas", sarkastično je istakao Medvedev.

Novi START je poslednji preostali bilateralni sporazum o smanjenju nuklearnog naoružanja između SAD i Rusije, a ograničava zalihe nuklearnih bojevih glava i vozila za njihovu isporuku u ove dve zemlje. Dok je bio predsednik, Medvedev je potpisao sporazum sa američkim predsednikom Barakom Obamom u aprilu 2010. godine.

Sporazum je produžen za još pet godina 2021. godine, a predsednik Džo Bajden ga je u poslednjem trenutku sačuvao od isteka, što je bila namera njegovog prethodnika Donalda Trampa. Ruski ambasador u SAD, Anatolij Antonov, požalio se na nedostatak rusko-američkih kontakata o strateškoj stabilnosti i predložio da se sada pregovara o zameni ugovora, uprkos međusobnom neprijateljstvu zemalja.

Medvedev, koji je zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije, tvrdi da je američko-ruski sukob dostigao tačku "mrtve zone" u kojoj bi čak i razgovori o aranžmanima za koje obe strane smatraju korisnim bili kontraproduktivni.

(Mondo)