Svet

KREMLJ PRVI PUT O ZAROBLJENIM AMERIKANCIMA! Peskov spomenuo i ratne zločine, u igri čak i SMRTNA KAZNA!

Autor Aleksandar Blagić

Dvojica američkih vojnika koji su zarobljeni u blizini Harkova, Aleksandar Druke i Andija Hunha, će uskoro biti osuđeni zbog "ratnih zločina" protiv ruske vojske, navodi portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Izvor: Profimedia

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, govorio je prvi put javno o zarobljenim američkim vojnicima. Oni su uhvaćeni u blizini Harkova. Dvojica Amerikanaca koje su Rusi zarobili u Ukrajini "ugrožavali su" ruske vojnike i trebali bi biti "odgovorni za te zločine", rekao je Peskov u ponedeljak u intervjuu za "NBC News".

"Oni su plaćenici i bili su uključeni u ilegalne aktivnosti na teritoriji Ukrajine. Učestvovali su u paljbi i granatiranju našeg vojnog osoblja. Ugrožavali su njihove živote", naveo je Peskov.

Dodao je da sledi istraga putem koje će se utvrditi i kazna.

"Trebali bi da odgovaraju za te zločine koje su počinili. Ti zločini moraju da se istraže", istakao je on.

Upitan o kojim zločinima konkretno se radi, Peskov je rekao da konkretna dela još nisu poznata, ali je poznato da oni neće biti obuhvaćeni Ženevskim konvencijama o postupanju sa "ratnim zločincima".

"Oni nisu pripadnici ukrajinske vojske i ne podležu Ženevskim konvencijama", kazao je Peskov.

Nisu u potpunosti razjašnjene okolnosti pod kojim su američki borci zarobljeni. Zasad je samo poznato da su zarobljenici "vlasti" i da od istrage zavisi da li će kazna možda biti i smrtna kazna.

(MONDO)