Svet

BIL GEJTS JE UPRAVO PREKRŠIO ZAKON STAR 100 GODINA?! Nastao haos zbog kupovine od 13 miliona dolara, evo o čemu je reč!

Autor Nikola Todorović

Multimilijarder Bil Gejts optužen je da je prekršio zakon.

Izvor: YouTube/Printscreen/60 Minutes

Filantrop milijarder Bil Gejts, najveći američki vlasnik poljoprivrednog zemljišta, navodno je kupio farmu krompira u Severnoj Dakoti, a lokalno stanovništvo nije previše srećno zbog toga. "Dobro sam čuo za ovo iz čitave države, čak nije ni iz tog kraja. Ti ljudi su uznemireni, ali ima i drugih koji su zbog ovoga ljuti", rekao je ove nedelje Dag Gering, državni komesar za poljoprivredu za "NBC News".

Da je Gejts u novembru 2021. godine 13,5 miliona dolara platio 2.100 hektara zemljišta u severoistočnom delu Severne Dakote prvi je otkrio i prijavio Mikel Pejts iz "AgWeek-a" ranije ovog meseca. Pejts je napisao da, iako se čini da "niko uključen u posao ne želi da priča o tome", javni zapisi povezuju Gejtsa i kupca, "Red River Trust".

Već u utorak ove nedelje Kancelarija državnog tužioca Severne Dakote poslala je pismo "Red River Trustu" obaveštavajući poverenika, Pitera Hedlija, o pravilu iz perioda Velike depresije koje zabranjuje kompanijama, i preduzećima sa ograničenom odgovornošću i fondovima da se bave poljoprivredom i stočarstvom u državi.

"Naša kancelarija treba da potvrdi kako vaša kompanija koristi ovo zemljište i da li ovo korišćenje ispunjava bilo koji od zakonskih izuzetaka", navodi se u pismu. Po ćeni od oko 6.000 dolara za 0.72 hektara farma krompira koštala je otprilike polovinu onoga što je Gejts navodno potrošio na veoma željeno zemljište bliže njegovom domu u Vašingtonu. Izveštaj o zemljištu je 2021. godine utvrdio da su Gejtsovi imali 18.150 hektara poljoprivrednog zemljišta, 92.55 hektara rekreativnog zemljišta i 19.312 hektara zemlje u tranziciji sa poljoprivrednog zemljišta na stambenu i komercijalnu upotrebu. Kupovinom poseda u Severnoj Dakoti ta ukupna poseda bi bila više od 202.5000 hektara, iako nije jasno kako se imovina deli nakon prošlogodišnjeg razvoda Gejtsa i Frenč Gejtsa.

(MONDO)

Tagovi