Svet

NOVI UDARAC NA PUTINA, EMBARGO NA ZLATO? Kolovođa je Bajden, ove zemlje mu "drže leđa" - Zemljotres na SVETSKOM TRŽIŠTU!

Autor Aleksandar Blagić

Članovi G7 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija, Nemačka, Japan i Kanada) će se dogovoriti da zabrane uvoz zlata iz Rusije.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/FinceterMoscow

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uticaće na kolege iz G7 grupe da se dogovore oko embarga na uvoz novog ruskog zlata, prenosi "Reuters".

Prema izvoru Rojtersa, Ministarstvo financija SAD-a izdaće odluku o zabrani uvoza novog zlata u SAD u utorak, u potezu koji ima za cilj dalju izolaciju Rusije od globalne ekonomije sprečavanjem njenog učestvovanja na svetskom tržištu zlata. Zapadne sankcije Rusiji nisu bile direktno usmerene na komercijalne pošiljke zlata, ali mnoge banke, špediteri i rafinerije prestali su da trguju ruskim metalima nakon što je počeo rat u Ukrajini 24.februara 2022. godine.

Zlato je ključna imovina ruske centralne banke, koja se zbog zapadnih sankcija suočila s ograničenjima u pristupu nekim delovima svoje imovine koje drži u inostranstvu. Deonice ruskih ruda zlata kojima se trguje u inostranstvu pale su ove godine zbog poteškoća, uključujući prodaju zlata i otplatu zajmova bankama koje se nalaze pod sankcijama.

Rusija proizvodi oko 10% zlata iskopanog u svetu na godišnjem nivou, a njeni zlatni fondovi utrostručili su se otkako je "aneksirala" Krim 2014. godine.

(MONDO)