Svet

UZBUNA U EU ZBOGA GASA - PREOKRET U FRANCUSKOJ! Ovo nikako nisu hteli, vraćaju otpisano! Makron ima plan za zimu

Autor Ivana Lazić

Nakon Nemačke i Francuska razmatra vraćanje elektrana na ugalj u upotrebu.

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Sky News

Francuska je postala poslednja zemlja koja je preispitala svoje energetske opcije zbog rata u Ukrajini, najavivši u nedelju da razmatra ponovno otvaranje nedavno zatvorene elektrane na ugalj.

Agencija Frans pres prenosi:

"Ministarstvo za tranziciju energije saopštilo je da razmatra ponovno otvaranje stanice u Sent-Avoldu u istočnoj Francuskoj ove zime, "s obzirom na situaciju u Ukrajini“ i efekat koji je imala na energetska tržišta. Ostavljamo otvorenu mogućnost da budemo u mogućnosti da vratimo stanicu Sent-Avold u rad ako nam zatreba sledeće zime“, navodi se u saopštenju ministarstva, potvrđeno je u zveštaju na radiju RTL.

Ali Francuska bi i dalje proizvodila manje od jednog procenta svoje električne energije putem energije uglja, a ruski ugalj se neće koristiti, dodaje se u saopštenju. Posvećenost predsednika Emanuela Makrona da na kraju zatvori sve francuske stanice na ugalj ostala je nepromenjena, navodi se u saopštenju ministarstva.

Sent-Avold je zatvoren tek 31. marta, a jedina elektrana na ugalj koja još radi u Francuskoj nalazi se na zapadu zemlje. Većina francuske proizvodnje električne energije dolazi iz nuklearne energije: 67 odsto u 2020. Iste godine, ugalj je činio samo 0,3 odsto. Austrija, Nemačka i Holandija nedavno su najavile da će više koristiti ugalj za svoje energetske potrebe zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Gardijan.

Rat u Ukrajini je doveo do porasta globalnih cena energije i povećao izglede za nestašice ako se isporuke prekinu. Ruski energetski gigant Gasprom je već prekinuo isporuke gasa u niz evropskih zemalja, uključujući Poljsku, Bugarsku, Finsku i Holandiju. Ali povratak ka fosilnim gorivima izazvao je uzbunu u Evropskoj komisiji i među aktivistima za zaštitu životne sredine.

Oni ukazuju na rizik da će Evropska unija propustiti svoje ciljeve za smanjenje zagađujućih izvora energije i potencijalno katastrofalne posledice po klimu.

(MONDO)