Svet

ŠOJGU HITNO ZVAO PUTINA, PRIZNAO MU ŠTA SE DESILO U UKRAJINI: Vojska potučena, ovo je vest koju je čekao od početka rata

Autor Nikola Todorović

Objavljeno je da li ruska vojska napreduje u ratu u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Šojgu je rekao da su ruske trupe i snage Donbasa u u ratu u Ukrajini u potpunosti zauzele Lisičansk, poslednji veliki grad u Luganskoj oblasti koji je ostao pod kontrolom Ukrajine od 2014. godine, kada je LNR proglasila nezavisnost ubrzo nakon puča u Kijevu.

"Poslednji ostaci ukrajinskih snaga proterani su iz Luganske Narodne Republike. Republika Donbas u potpunosti pod kontrolom Moskve", saopštio je u nedelju ruski ministar odbrane Sergej Šojgu i dodao da je ukupna površina oslobođenih teritorija tokom iznosila je 182 kvadratna kilometra.

U saopštenju ruskog ministarstva odbrane navodi se da je "Ruski ministar odbrane, general armije Sergej Šojgu, izvestio je 3. jula 2022. godine vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina o oslobađanju Luganske Narodne Republike"

Vesti o zauzimanju Lisičanska stižu nakon što su se ukrajinske trupe prošle nedelje povukle iz Severodonjecka, obližnjeg grada na suprotnoj strani reke Severski Donjeck u borbama koje su trajale nekoliko meseci.

(MONDO)