PALO ZADNJE UPORIŠTE

PALO POSLEDNJE UPORIŠTE, UKRAJINCI PRIZNALI DA SU IZGUBILI! Zelenski zagrmeo: Povukli smo se, ali obećavam vam JEDNO...

Autor Jana Desovski

Ukrajina je potvrdila navode ruskog ministarstva, da je važan grad pao!

Izvor: Profimedia

Ukrajinska vojska je potvrdila da se povukla iz strateškog grada Lisičanska, a Rusi su tako preuzeli kontrolu nad celim istočnim regionom Luganska.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je demantovao ruske tvrdnje o padu Lisičanska, ali je kasnije priznao da su se ukrajinske snage povukle iz Lisičanska u Donbasu i obećao da će vratiti kontrolu nad tim područjem zahvaljujući taktici vojske i izgledima za novo, poboljšano naoružanje, piše Gardijan.

"Ako komandanti naše vojske povlače ljude sa određenih tačaka na frontu, gde neprijatelj ima najveću prednost u vatrenoj moći, a to se odnosi i na Lisičansk, to znači samo jedno. Da ćemo se vratiti zahvaljujući našoj taktici, zahvaljujući povećanju snabdevanja savremenim naoružanjem", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Ruska državna novinska agencija TASS i agencija Interfaks, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane, izvestile su ranije da su ruske i separatističke snage na istoku Ukrajine preuzele punu kontrolu nad Lisičanskom, poslednjim velikim ukrajinskim uporištem u Lugansku, i "oslobodile celu Lugansku pokrajinu."

Prema saopštenju ruskog ministarstva, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavestio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je "cela Luganska oblast oslobođena".

U ranijem saopštenju u nedelju, rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage opkolile istočni grad Lisičansk i da se borbe vode u samom gradu. Novinska agencija TASS, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane, takođe je tada izvestila da su ruske snage zauzele sela koja okružuju Lisičansk.

"Ruske snage i jedinice Luganske Narodne Republike se bore unutar Lisičanska, potpuno razbivši opkoljenog neprijatelja", navodi se u prethodnom saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Rusija je fokusirana na izbacivanje ukrajinskih snaga iz provincija Lugansk i Donjeck u Donbasu, gde se separatisti koje podržava Moskva bore protiv Kijeva od prve ruske vojne intervencije u Ukrajini 2014. godine. Lisičansk je bio poslednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u oblasti Luganska nakon pada Severodonjecka.

(MONDO)