Svet

RASTU TENZIJE UNUTAR EVROPSKE UNIJE - NEOČEKIVANI POTEZ NEMAČKE! Putin slavi malu pobedu, Šolc sve zakuvao

Autor Sara Gajić

Grad Kaljingrad bi uskoro mogao da bude izuzet od EU sancija na određenu robu koja se prevozi teretnim saobraćajem.

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News/Profimedia

Ruska enklava između Litvanije i Poljske jeste Kalinjingrad koji bi uskoro mogao biti izuzet od dela sankcija koje je Evropska unija nametnula na izvoz određene robe, jer je nemački kancelar Olaf Šolc uticao na vlasti Litvanije i EU da ukinu restrikcije na teretni transport od Rusije do enklave, navodeći da evropske sankcije protiv Moskve ne treba tamo da se primenjuju.

Evropska komisija navodno priprema dokument sa pojašnjenjima primene tih sankcija u kojem stoji da će Moskvi biti dozvoljene tranzitne rute za sve proizvode ali u ograničenim količinama, onima koje su uporedive sa isporukama iz vremena pre ruske agresije na Ukrajinu, saznaje "Špigl". 

Inače, vlasti Litvanije su 18. juna objavile da na snagu stupa zabrana prevoza robe obuhvaćene sankcijama EU preko teritorije te države ka Kaljiningradu, koji je postao prelomna tačka u sukobu Rusije i Zapada. Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijal i napredna tehnologija. To je izazvalo bes Rusije.

Rusija zapretila Litvaniji

Kako su litvanski carinici počeli da zaustavljaju teretne vozove radi provere, Moskva je zapretila akcijom odmazde ako EU ne deblokira metale zaglavljene u tranzitu i pozvalo otpravnika poslova Litvanije Virginiju Umbrasene.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je litvanska zabrana “bez presedana” i “nezakonita”. Nakon toga se oglasio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj, koji je odbacio navode Moskve da Litvanija primjenjuje nacionalne sankcije, ukazujući da su u pitanju sankcije EU.

Kako je ranije govorio predsednik Litvanije Gitanas Nauseda Vilnjus neće praviti ustupke po pitanju tranzita sankcionisane robe u Kalinjingrad, a vlasti u konsultaciji sa Evropskom komisijom usaglasile osnovne principe i smernice za tranzit, zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev zapretio je protivmerama koje mogu da Litvaniji "preseku dovod kiseonika“.

Nisu svi unutar EU za sankcije

Sankcije nisu izazvale samo bes Rusije i dodatne tenzije na relaciji Moskva-Brisel, došlo je i do podele unutar same EU oko toga koji je pravi način pristupa Moskvi, prenosi “Jutarnji list”.

Litvanija je primenom sankcija onemogućila isporuke železnicom i putevima, dok su vazdušne i morske rute su ostale van domašaja sankcija, a u očima Rusije, to je bila blokada Kalinjingrada i na državnoj televiziji su se zbog toga čuli pozivi da se situacija razreši vojnom invazijom.

Tenzije unutar EU su došle do vrhunca, a sada se umešao se Olaf Šolc i omogućio Putinu veliku diplomatsku pobedu. Govoreći na konferenciji za novinare na samitu NATO u Madridu, nemački kancelar je rekao da je to “pitanje za EU da uspostavi nephodan okvir i pravila” za transport tereta iz Rusije u njenu enklavu.

"I, naravno, ona moraju uvek da se postave u svetlu činjenice da se ovde radi o saobraćaju između dva dela Rusije ", rekao je Šolc, sugerišući da sankcije EU na rusku robu ne treba da se primenjuju, jer ta roba ne ulazi u blok kao uvoz već samo prolazi u tranzitu.

(MONDO)