Svet

IZ RUSIJE ODJEKNULE DVE NOVE ODLUKE: Odgovor na sankcije - ovo je oštra poruka Putina!

Autor Nikola Todorović

Ruska Duma usvojila je nove zakone koji se tiču ekonomskih pitanja.

Izvor: YouTube/Screenshot/Guardian News/Profimedia

Sva preduzeća u Rusiji koja dobiju naređenja da rade za potrebe rata i vojske moraće da ih ispune, neće moći da ih odbiju, odnosno moraće da se obavežu da će vojsku snabdevati svime što joj je potrebno. Uvodi se i promena radnog zakonodavstva, a kompanije koje obavljaju ove poslove moći će da otkazuju zaposlenima godišnje odmore, prenosi Jutarnji.hr.

Donji dom ruskog parlamenta odobrio je dva zakona koja dozvoljavaju državi da uvede "specijalne mere u privredi" tokom ratnih operacija van Rusije. Nove "posebne mere u privredi" podrazumevaju to da dok traje rat, privreda ide ratnim putem. Kako prenose ruski mediji, zakoni su doneti ne samo zbog "operacije" u Ukrajini, već i zbog ekonomskih sankcija.

Od predloga do prihvatanja u Dumi prošlo je samo pet dana, iako se očekuje da će biti još izmena zakona koje na kraju mora da odobri Vladimir Putin. Po ovim zakonima država može da uvede i posebne mere, kao što je radna obaveza za sve zaposlene. Duma priznaje da je situacija alarmantna i da su vojne potrebe države prioritet, pa će neke grane privrede i zaposleni u tim sektorima morati da se organizuju odvojeno. Sve će biti podređeno tome da je vojska sređena i zadovoljna. To se ne odnosi samo na državna, već i na privatna preduzeća.

Neki mediji, čak i ruski, navode da će država zapravo moći da uvede "zakone rata" u pojedinim preduzećima, a radnici će praktično biti "pod mobilizacijom". Doduše, potpredsednik Vlade zadužen za privredu Jurij Borisov objasnio je moskovskom poslovnom listu RBK da "cela privreda neće biti podređena potrebama fronta i vojske". Međutim, finansijska sredstva i materijalno-tehničku logistiku za takve ugovore moraće da obezbede, pored centralnih državnih organa, sve niže lokalne uprave i samouprave.

Zanimljivo je da se zakon ne odnosi samo na Oružane snage Rusije, već, kako prenosi agencija Interfaks, i na "druge vojske, vojne formacije i organe antiterorističkih i drugih operacija van teritorije Rusije". Očigledno, ovo se ne odnosi samo na armiju paradržavnih snaga Donjecka i Luganska, već verovatno i na druge privatne paravojne formacije koje se bore u Ukrajini.

(MONDO)