Svet

BELORUSIJA U VELIKOM PROBLEMU, PRETI IM BANKROT: Naljutili međunarodne kreditore, dat im rok do 13. jula

Autor Ivana Lazić

Dugoročni rejting Belorusije je snižen nakon odluke Nacionalne banke Belorusije da plaćanja obaveza po evroobveznicama budu u rubljama umesto u američkim dolarima.

Izvor: Youtube/euronews (in English)/printscreen

Međunarodna rejting agencija čije je sedište u Londonu, Fič rejtings, snizila je dugoročni rejting Belorusije sa "CCC“ na "C“.

Time je ova zemlja na korak od bankrotstva, prenosi novinite.com. Snižavanje rejtinga usledilo je nakon odluke Veća ministara i Nacionalne banke Belorusije da plaćanja obaveza po evroobveznicama budu u rubljama umesto u američkim dolarima, piše bugarski medij.

"To je u suprotnosti sa obavezama iz ugovora o obveznicama, koji ne dozvoljava poravnanja u alternativnim valutama“, naglašavaju iz agencije.

Ako beloruske evroobveznice ne budu isplaćene do kraja grejs perioda 13. jula, Fič će to smatrati bankrotom i sniziti rejting Belorusije na "RD“ (ograničeno bankrotstvo) a onda i na "D“ (bankrot). Takav status će imati sve dok Belorusija ne normalizuje svoje odnose sa međunarodnim kreditorima“, upozoravaju iz agencije.

(MONDO)