SEVERNA KOREJA ODGOVORILA AMERICI: Posle ovog poteza Kim Džong Una očekuje se reakcija Vašingtona - lansirali ovo oružje

Saopšteno je da je Severna Koreja sprovela vojne vežbe.

Profimedia

"Severna Koreja izvela vežbe artiljerijskog gađanja u nedelju", saopštila je Južna Koreja, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države poslale sofisticirane borbene avione u Južnu Koreju na zajedničku obuku, prenosi AP. Zajednički generalštab Južne Koreje naveo je u saopštenju da je u nedelju popodne otkrio više putanja za koje se pretpostavlja da su severnokorejska artiljerija. Rečeno je da je vojska Južne Koreje održavala čvrstu spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Predsednička kancelarija Južne Koreje saopštila je da su se sumnjiva lansiranja dogodila kod zapadne obale Severne Koreje. Rečeno je da je direktor za nacionalnu bezbednost predsednika Kim Sung-han pregledao vojnu spremnost Južne Koreje i da njegova kancelarija pažljivo prati moguća dodatna lansiranja od strane Severne Koreje.

Ove godine, Severna Koreja je izvela neuobičajeno veliki broj testova naoružanja, uključujući rakete sa nuklearnom sposobnošću, koje stavljaju i kopno SAD i njene saveznike, uključujući Južnu Koreju i Japan, na daljinu udara. Neki eksperti kažu da Severna Koreja pokušava da usavrši svoju tehnologiju naoružanja i ojača svoju pregovaračku montu u budućim pregovorima sa Sjedinjenim Državama kako bi dobila ublažavanje sankcija ili bezbednosne garancije.

Prošle nedelje, šest američkih aviona F-35 iz vazduhoplovne baze Eielson na Aljasci stiglo je u Južnu Koreju na svoje prvo privremeno razmeštanje u Južnoj Koreji za oko 4 i po godine radi zajedničke obuke sa južnokorejskim borbenim avionima.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da je razmeštanje aviona usmereno na demonstriranje kombinovanog odbrambenog stava saveznika i snažnog odvraćanja od potencijalne spoljne agresije uz poboljšanje interoperabilnosti dve vazdušne snage. U saopštenju američke vojske navodi se da je američki avion planirao da deluje iznad Južne Koreje i okolnih voda tokom zakazane desetodnevne misije obuke.

Severna Koreja obično posmatra zajedničke vežbe između SAD i Južne Koreje kao probu invazije i odgovara sopstvenim testovima naoružanja. Zvaničnici odbrane SAD i Južne Koreje su više puta rekli da nemaju nameru da napadaju Severnu Koreju.

Severna Koreja je saopštila da je bila primorana da razvije nuklearno oružje kako bi se izborila sa vojnim pretnjama SAD. Uprkos užasnom nizu raketnih testova ranije ove godine, Severna Koreja nije izvršila svoju očekivanu prvu probu nuklearne bombe u poslednjih pet godina, a zvaničnici Seula su rekli da je to verovatno zbog tekuće epidemije COVID-19 i protivljenja Kine, njenog poslednjeg velikog saveznika. i dobrotvor pomoći.

(MONDO)