Svet

ZVANIČNO! EVROPSKA UNIJA NAREDILA - PUŠTAJTE RUSKU ROBU! Putin dobio važnu bitku, evo koje su nove smernice!

Autor Tamara Sekulović

U pokušaju da ublaži jednonedeljne rastuće tenzije između Litvanije i Rusije, Evropska komisija je u sredu (13. jula) ažurirala svoje smernice o upravljanju kretanjem sankcionisane robe između kopna te zemlje i njene eksklave Kalinjingrad.

Izvor: YouTube/RussianPlus /Printscreen

Prema objavljenim uputstvima EU, Rusiji će biti dozvoljen tranzit robe za civilnu upotrebu sa liste sankcija železnicom kroz zemlju EU Litvaniju u količinama uporedivim sa isporukama pre invazije. Od nacionalnih vlasti će se tražiti da provere da obim tranzita ostaje u okviru istorijskog trogodišnjeg proseka i da nema neobičnih tokova ili trgovačkih obrazaca, posebno u pogledu potencijalne robe dvostruke namene.

Međutim, pojašnjava se da robi koja je pod postojećim sankcijama EU, kao što su čelik i cement, neće biti dozvoljen tranzit drumskim putem. Istovremeno, sankcionisana vojna i roba dvostruke namene i srodne tehnologije su potpuno zabranjene, bez obzira na vid transporta.

 "Države članice imaju zakonsku obavezu da spreče sve moguće oblike zaobilaženja restriktivnih mera EU", navodi se u smernicama Evropske komisije. "Zbog toga je neophodno da države članice nastave da prate dvosmerne trgovinske tokove između nesusednih delova Ruske Federacije", dodaje se.

Takve provere su odgovornost litvanskih vlasti i trebalo bi da budu "ciljane, proporcionalne i efikasne", saopštila je Evropska komisija.

Ovaj korak je usledio posle višenedeljnih tenzija sa Rusijom i tehničkih diskusija unutar EU o tome kako temeljno primeniti sankcije bloka na ruske proizvode namenjene Kalinjingradu.  Litvanija je 18. juna blokirala tranzit robe železnicom do Kalinjingrada preko svoje teritorije, pri čemu su ograničenja uticala na oko 30 odsto isporuka u ruski region. Moskva je te mere nazvala besprimernim i nezakonitim, jer utiču na pristup Rusije delu njene teritorije. Nemačka je tada zatražila od Evropske komisije da napravi izuzetak za Kalinjingrad kako bi se izbegla eskalacija.

 Proteklih nedelja, EU je naglasila da će ograničenja biti u skladu sa tehničkom primenom njenog režima sankcija, negirajući bilo kakvu "blokadu" eksklave pošto je civilna roba mogla da prođe, a nijedan železnički prevoz nije efektivno zaustavljen.

(Mondo)