Svet

VAŠINGTON ZADAJE GLAVOBOLJE MOSKVI! Rusija uništava sve što vidi, Ukrajina bez ovoga ne može ništa - rat dobija UBRZANJE

Autor Aleksandar Blagić

Sjedinjene Američke Države planiraju isporuku 25 do 30 raketnih sistema Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici nameravaju da obezbede Ukrajini dodatnih 25 do 30 raketnih sistema, otkrio je u subotu Adam Smit, šef komiteta za oružane snage Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država.

To će uključivati i artiljerijske raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS) i višestruke raketne sisteme (MLRS) iz Velike Britanije i nekih drugih zemalja, rekao je Smit u intervjuu za "Radio Liberti". Predsednik komiteta je priznao da je broj naoružanja manji od onoga što je Kijev zahtevao, ali je ponudio uveravanja da će SAD i njeni partneri obezbediti što je moguće više artiljerije i projektila za sisteme.

Smit je to saopštio nakon posete Kijevu prošle nedelje, u kojoj se on i još nekoliko članova Kongresa sastali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Andrej Jermak, načelnik štaba Zelenskog, rekao je u nedelju da je logistika isporuke municije za zapadnu MLRS ključna za efikasnu upotrebu lansera "na različitim sektorima fronta“.

(MONDO)