Svet

ZMAJ RIBA NAPALA SRBE U GRČKOJ! Otrov se munjevito širi krvotokom, prva 2 sata su ključna - simptomi su JEZIVI!

Autor Aleksandar Blagić

Srpski turisti upozoravaju na neobičnu vrstu otrovnih riba koja se pojavila u Grčkoj, takozvana "dragon fish" riba koja se najčešće može videti kod Olimpske regije!

Izvor: YouTube/Screenshot/Indoona

Na letovanju nije neobično naići na ježeve i meduze, a susret sa otrovnim ribama može izazvati neprijatnosti i probleme. Na Fejsbuku kruži upozorenje o opasnoj ribi koja stanuje na većim dubinama mora, ali se sve češće pojavljuje i u plićaku, konkretno u Olimpskoj regiji u Grčkoj, a sudeći po komentarima neretko je viđena i na Adi Bojani i širom Jadrana.

Susret sa “Dragon fish”, odnosno zmaj-ribom ili morskim paukom je veoma neprijatan i može biti opasan ako se odmah ne ukaže pomoć. Ova riba se najviše razlikuje po tome što ima otrovne žlezde na prvom levom peraju, a peraje morskog pauka je jako specifično po tome što podseća na bodlje. Zbog opasnosti koje može da izazove svojim otrovnim bodljama, svrstava se u red najopasnijih riba na Mediteranu.

Prilikom uboda na bodlje, otrov na čoveka deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, zatim dospeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože. Oni koji su doživeli ubod, kao prvi simptom navode jaku nepodnošljivu bol. Mogu se javiti i opšti simptomi u vidu pojačanog znojenja, slabosti, vrtoglavice, mučnine i povraćanja.

"Jedna informacija za sve posetioce Olimpske regije. Naime, moje dete je danas nagazilo u moru ribu koja se zove ‘Dragon Fish‘. Ima otrovnu bodlju i nakon uboda je osetio veliku bol i plakao je puno. Hvala ljudima iz kafića koji su znali o čemu se radi, pa su nam odmah pomogli i sve je prošlo bez posledica. Odmah su stavili detetovu nogu u kofu vrele vode i tako sprečili širenje otrova. Rekli su nam da i kod lekara isto to urade. Možete pogledati na netu da znate o čemu se radi. Ima ih u plićaku u celoj Olimpijskoj regiji", napisala je mama dečaka u grupi Grčka info.

Riba zmaj
Izvor: Facebook/printscreen

Jedna članica grupe je otkrila gde se još može naći ta riba.

"Ista riba živi u plićaku Ade Bojane. Ubod je kao ubod na staklo, bol intenzivan, a kako je otrov termolabilan, dovoljno je dva sata u vrelom pesku i kanti vruće vode. Ko ne zna, može da mu izgleda vrlo dramatično, ali za par sati ste oporavljeni, i nema potrebe za lekarom", napominje druga članica grupe i objašnjava postupak prve pomoći.

Dakle, prva pomoć je tretiranje mesta uboda vrućom, ali neizostavna je i poseta lekaru kako biste se uverili da neka bodlja nije ostala u telu i kako bi se obratila pažnja na pojavljivanje drugih simptoma. Lekar će utvrditi da li su vam neophodni antibiotici.

(MONDO)