Svet

RUSI NAŠLI RUPU U SPORAZUMU - NIKO NE MOŽE DA IH ZAUSTAVI! Bombardovali luku u Odesi, Lavrov stavio do znanja zašto!

Autor Tamara Sekulović

Oglasio se ruski ministar.

Izvor: Twitter/Printscreen/@PeteLiquid

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, nakon što su Ukrajina i Rusija prošle nedelje potpisale sporazum o deblokadi isporuke žitarica na Crnom moru u Turskoj.

Govoreći nakon što su ruski projektili pogodili glavnu ukrajinsku luku Odesu u subotu, Lavrov je rekao da je napad bio usmeren na vojnu infrastrukturu u luci. Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da u sporazumu o žitu koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi je sprečilo da nastavi da napada vojnu infrastrukturu u Ukrajini.

"Visoko precizne rakete dugog dometa koje su lansirane sa mora uništile su usidreni ukrajinski ratni brod i zalihu protivbrodskih raketa koje su SAD isporučile režimu u Kijevu", navodi ministar. "Postrojenje za popravku i nadogradnju ukrajinske vojske takođe je stavljeno van funkcije", dodao je on.

Napad na luku Odesi je bacio senku na sporazum koji je sklopljen nakon višemesečnih pregovora i potpisan u Istanbulu. Ovim dokumentom su se zaraćene strane obavezale da ne napadaju luke radi bezbednog izvoza žita i ublažavanja globalne krize sa hranom.

Lavrov, koji je na turneji u okviru koje planira da poseti Ugandu, Etiopiju i Kongo-Brazavil, a trenutno se nalazi u Egiptu, rekao je svom egipatskom kolegi Samehu Šukriju da će Rusija ispuniti narudžbine za žito.

"Potvrdili smo posvećenost ruskih izvoznika proizvoda od žitarica da u potpunosti ispune svoje narudžbine", rekao je on na konferenciji za novinare.

Zelenski je u međuvremenu istako da su udari na Odesu pokazali da se Moskvi ne može verovati da će održati svoja obećanja. Prema sporazumu koji su posredovali turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i Gutereš, Odesa je jedno od tri određena izvozna čvorišta.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da se žito skladištilo u luci u vreme štrajka, ali čini se da zalihe hrane nisu pogođene.

(Mondo/Rojters)