Svet

ZELENSKI OČITAO LEKCIJU AMERIKANCIMA: Treba nam neograničena pomoć - ovo je najvažnije!

Autor Nikola Todorović

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, u skorašnjem intervjuu rekao je šta očekuje od Amerikanaca.

Izvor: Profimedia

Govoreći u nedavnom intervjuu noviranu Pirsu Morganu Zelenski je poručio Amerikancima, koji su do sada dali više desetina milijardi pomoći Ukrajini, "da se obe zemlje bore za apsolutno zajedničke vrednosti".

"Rat u Ukrajini je i dalje rat protiv onih vrednosti koje se ispovedaju u Sjedinjenim Državama i Evropi. Dajemo svoje živote za vaše vrednosti i zajedničku bezbednost sveta. Dakle, inflacija je ništa, kovid je ništa. Ove stvari su sekundarne. Najvažnije je preživeti i sačuvati svoj život, svoju porodicu i svoju zemlju. Dakle, mi trenutno radimo ovaj posao, ali Zapad mora da nam pomogne", rekao je on u intervjuu, prenosi "Njujork post".

Zelenski je rekao Morganu da očekuje "neograničenu podršku Zapada", i da "pomoć neće biti dovoljna dok se rat ne završi i dok ne pobedimo".

Ovakve izjave Zelenkog, kako pise RT, dolaze u periodu kada se Amerika suočava sa najvišom stopom inflacije u poslednjih 40 godina, kao i rekordnim cenama gasa. RT piše da brojne ankete ukazuju na to da su ova ekonomska pitanja Amerikancima bitnija od rata u Ukrajini, tako je gotovo pet puta više ljudi u SAD za ovakvo stanje okrivilo politiku predsednika Džozefa Bajdena, a kao glavni razlog navodi se, prema pisanju ovog medija, umešanost SAD u rat u Ukrajini.

Podsetimo, u maju je američki Kongres usvojio dokument kojim se odobrava 43 milijarde dolara vojne i ekonomske pomoći Ukrajini, dok je nekadašnji predsednik SAD Donald Tramp rekao da je Bajden uveo SAD u "Treći svetski rat". Ubrzo je reagovao i analitičar blizak konzervativnoj struji u Americi, Taker Karlson, koji je aktuelnu administraciju u Vašingtonu optužio da "podržava korumpiranu i tiransku državu klijenta" misleći na Ukrajini.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džejk Salivan, prethodne nedelje izjavio je da će SAD bez obzira na to koliko je niska podrška javnosti imati mogućnost za takozvani "rezervoar duboke i održive podrške Ukrajini".

(MONDO)