Svet

ZEMLJA DO SRBIJE POSLALA KONVOJ TENKOVA U UKRAJINU! Otkrili razlog ove odluke - stiže razorno oružje protiv Rusa!

Autor Tamara Sekulović

Konvoj od 31 makedonskog tenka T-72 krenuo je u četvrtak ka Ukrajini.

Izvor: YouTube/Printscreen/Battle Order

Severna Makedonija donirala je Ukrajini tenkove iz sovjetske ere dok nastoji da modernizuje sopstvenu vojsku kako bi ispunila standarde NATO-a, saopštilo je u petak njeno ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da će Ukrajina dobiti tenkove koji pripadaju tenkovskom bataljonu te zapadnobalkanske zemlje koji je u procesu nadogradnje.

"Uzimajući u obzir ovu situaciju i zahteve ukrajinskog ministarstva odbrane, Vlada je odlučila da određena količina ovih (tenkovskih) kapaciteta bude donirana Ukrajini, u skladu sa njenim potrebama", navodi se u saopštenju, prenosi "Rojters".

Konvoj od 31 makedonskog tenka T-72 krenuo je u četvrtak ka Ukrajini, potvrdilo je tamošnje ministarstvo odbrane.Takođe su naveli da tenkovi pripadaju takozvanoj trećoj generaciji glavnih borbenih tenkova iz 1970-ih i 1980-ih koji imaju kompozitni oklop i kompjuterski stabilizovane sisteme za upravljanje paljbom.

Severna Makedonija, bivša jugoslovenska republika, članica je NATO-a i kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Ona je, kao i druge zapadne zemlje, već donirala vojnu opremu Ukrajini kada je počela ruska invazija u februaru.

(Mondo)