Svet

"SI ĐINPING RAZBIO BAJDENA U PARAMPARČAD!" Analitičar tvrdi - Kina oseća da je Amerika slaba, upozorila da se NE MEŠAJU

Autor Sara Gajić

Prema rečima stručnjaka za geopolitiku Frensisa Sempe, razgovor između Džozefa Bajdena i Si Đinpinga je pokazao snagu Kine.

Izvor: Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden pokazao je slabost u telefonskom razgovoru sa kineskim liderom Si Đinpingom po pitanju Tajvana, ukazujući na kraj ere unipolarnog sveta predvođenog Vašingtonom, napisao je stručnjak za geopolitiku Frensis Sempa u članku za američki časopis Spektator, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, medijski izveštaji o sadržaju razgovora političara sugerišu da Si Đinping nije oklevao da snažno upozori Bajdena da se ne meša u situaciju sa Tajvanom. Istovremeno, Bela kuća je odlučila da ne pominje upozorenje kineskog lidera u transkriptu dijaloga.

"Ne treba očekivati da će Bajden priznati da ga je Si Đinping ’razbio u paramparčad’. Ali očigledno, upravo se to dogodilo tokom njihovog dugog razgovora. Ako je neko sumnjao da je unipolarni svet na čelu Sjedinjenih Država okončan, onda je razgovor Bajdena i Si Đinpinga jasna potvrda ovoga“, rekao je Sempa.

Analitičar veruje da Kina oseća slabost i nejedinstvo u Sjedinjenim Državama, kao i Bajdenovo oklevanje na konferencijama za štampu i da je rejting njegove zemlje pao na istorijski minimum.

"Što je još važnije, Kina je posmatrala kako SAD nisu uspele da povuku trupe iz Avganistana tokom Bajdenove administracije“, kaže se u članku AS.

Telefonski razgovor između lidera Sjedinjenih Država i Kine održan je u četvrtak usred izveštaja o mogućoj poseti Tajvanu predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi . Ovi planovi izazvali su oštro negativnu reakciju Pekinga, Bela kuća nije javno komentarisala Pelosijeve planove, ostavljajući joj pravo da odluči o putovanju. 

Đinping je tokom razgovora sa Bajdenom rekao da je mešanje u poslove Tajvana neprihvatljivo, dodajući da je volja kineskog naroda, čiji broj premašuje 1,4 milijarde ljudi, da zaštiti državni suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

(MONDO)