Svet

ŠOLC UDARIO NA MOSKVU - "LAŽETE!" Nemački kancelar ih žestoko napao: Ništa ne sprečava isporuku gasne turbine!

Autor Jana Desovski

Šolc je istakao da ništa ne sprečava isporuku turbine Rusiji, dok Gasprom tvrdi da sa zapadne strane nedostaju neophodna dokumenta!

Izvor: YouTube/Printscreen/DW News

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je u sredu Moskvu za smanjenje protoka gasa kroz gasovod Severni tok 1 i odbacio tvrdnje ruskog državnog energetskog koncerna Gasprom da je protok smanjen jer Nemačka nije isporučila turbinu gasnog kompresora koja je deo gasovoda.

"Apsolutno ništa ne sprečava isporuku turbine Rusiji. Može se transportovati u bilo kom trenutku i spreman je za upotrebu.Jedino što je potrebno je da to neko traži", rekao je Olaf Šolc u sredu obilazeći pogone kompanije Simens u Mulhajmu na Ruru, gde se trenutno nalazi ova turbina, posle višemesečnog remonta u Kanadi.

On je objasnio da niko u Gaspromu još nije zvanično zatražio transport turbine niti poslao neophodnu carinsku dokumentaciju da bi mogao da je transportuje do pumpne stanice u Viborgu, u blizini rusko-finske granice, gde ulazi gasovod Severni tok 1. na Baltiku.

Gasprom, pak, tvrdi da sa zapadne strane nedostaju neophodna dokumenta.

"Sve dozvole sa naše strane su tamo, iz Kanade, gde je turbina bila na remontu, i preko Velike Britanije, kroz koju je transportovana, kao i nemačke dozvole", garantovala je nemačka kancelarka.

Šolc je istakao da je Gasprom posle remonta gasovoda u julu ponovo pustio gas kroz Severni tok 1, ali sa samo 20 odsto mogućeg kapaciteta, objasnivši da je razlog tome turbina koja još nije postavljena na staro mesto. Šolc je istakao i da gas može da se prenosi i drugim gasovodima.

Šolc je u intervjuu kanadskom dnevniku "Gloub end mejl" rekao da je smanjenje isporuka gasa Evropi deo strategije Kremlja. "Isporukom turbine razotkrili smo Putinov blef. On više ne može da koristi turbinu kao razlog za smanjenje protoka gasa", rekao je Šolc.

Za pun kapacitet gasovoda Severni tok 1 potrebno je pet turbina, od kojih je trenutno u funkciji samo jedna.

(MONDO)