Svet

EVROPI PRETI NOVI ČERNOBILJ?! Otkrivena velika OPASNOST u Zaporožju: "Doći će do curenja radioaktivnosti!"

Autor Jana Desovski

Situacija sa elektranom Zaporožje je izuzetno opasna!

Izvor: Profimedia

Profesorka Kler Korkil, ekspert za degradaciju nuklearnog materijala sa britanskog univerziteta Šefild, prokomentarisala je situaciju sa ukrajinskom nuklearnom elektranom Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga. Podsetimo, Rusija i Ukrajina se poslednjih dana međusobno optužuju za granatiranje područja najveće nuklearne elektrane u Evropi.

"Veliki rizik u nuklearnoj elektrani Zaporožje je mogućnost da projektil pogodi skladište nuklearnog materijala, što bi dovelo do curenja radioaktivnosti", upozorava profesor Korkhil u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Izuzetno opasno

Ona ističe da posledice ne bi bile tako dalekosežne i teške kao nestanak rashladne tečnosti reaktora, ali bi ipak bile "izuzetno opasne". "Potreban je samo jedan projektil da pogodi pogrešno mesto i onda imate veoma ozbiljnu situaciju", rekao je Korkhil.

Ruske snage su u martu okupirale Zaporožje i primorale ukrajinske zaposlene u nuklearnoj elektrani da tamo nastave da rade. Od tada se pojavila zabrinutost da bi stres mogao uticati na sposobnost radnika da bezbedno obavljaju svoje poslove u nuklearnoj elektrani.

"To nije vrsta radnog okruženja u kojoj želite radnike pod stresom", naglašava Claire Corkhill.

Podsećanja radi, Ukrajina je optužila Rusiju da je tokom vikenda granatirala područje nuklearne elektrane i oštetila tri senzora radijacije i povredila jednog radnika, zbog čega je jedan reaktor morao da bude isključen iz ostatka sistema. Korkhil navodi da je reč o "opasnoj situaciji", ali dodaje da je uverena da su radnici u nuklearnoj elektrani uspeli da urade "sve što je potrebno da spreče ozbiljan incident".

(MONDO)