Svet

RUSI PANIČNO BEŽE SA KRIMA, NEVIĐENE GUŽVE NA PUTEVIMA! Došli na odmor, a sada padaju bombe, Ukrajincu se naslađuju

Autor Sara Gajić

Rusi masovno beže sa Krima nakon jučerašnje serije eksplozija.

Izvor: twitter/screenshot/jouhinanewssy/Euan_MacDonald

Nakon serije velikih eksplozija koje su potresle rusku vazdušnu bazu Saki na Krimu, koja se nalazi na više od 200 kilometara od linije fronta, veliki broj Rusa odlučio je da napusti ovo poluostrvo koje je pod ruskom okupacijom od 2014. godine. Iako Krim naveliko se reklamira kao odlična destinacija za letovanje, nakon eksplozija posetioci su počeli masovno da beže.

Prema navodima ruskih okupacionih vlasti, u eksplozijama je poginula najmanje jedna osoba, a nekoliko je ranjeno. Da li su eksplozije posledica ukrajinskog napada, ili je reč o nesreći u vazduhoplovnoj bazi, za sada nije sasvim jasno.

Ukrajinci slave na društvenim mrežama kao njihovu pobedu, iako nisu preuzeli odgovornost za napad. Rusi tvrde da vazdušna baza nije napadnuta, a ni zvanični Kijev nije preuzeo odgovornost za eksplozije.

S druge strane, neimenovani ukrajinski zvaničnik je nezvanično otkrio Njujork tajmsu da je Ukrajina zaista napala vazdušnu bazu „oružjem u potpunosti ukrajinske proizvodnje“.

Prema trenutno dostupnim informacijama, Ukrajina ne poseduje rakete dovoljnog dometa da dopru tako duboko u teritoriju pod ruskom kontrolom, pojavile su se spekulacije o kakvoj vrsti oružja bi to potencijalno moglo biti.

Neki tvrde da su to možda balističke rakete kratkog dometa koje Ukrajina razvija godinama, neki kažu da je pandan ruskom Iskanderu, drugi pominju protivbrodske rakete Neptun koje su potopile krstaricu Moskva, a spekuliše se i da su Amerikanci tajno slali u Kijev rakete MGM.140 ATACMS koji se mogu lansirati iz sistema HIMARS, a čiji je domet 300 kilometara.

(MONDO)