Svet

RUSKA ZVER IZ DUBINE! Ovime uteruju strah svima - napravili "nevidljivu" podmornicu sa dronovima i NUKLEARNIM BOMBAMA

Autor Nikola Todorović

Rusija je objavila da planira da vojsku pojača novim naoružanjem.

Izvor: Twitter/screenshot/BAES_Maritime

Ruski biro za dizajn podmornica "Rubin" predstavio je najnoviji dizajn podmornice sa balističkim projektilima na sajmu odbrane Armi 2022. Ove podmornice karakteriše upotreba tehnologije poslednje generacije, pa tako koriste napredan "stealth" sistem zbog koga ih je teže detektovati na radaru, pa su dobile epitet "nevidljive". Osim toga podmornica "Belgorod" može da nosi ukupno 12 moćnih nuklearnih projektila, dok podmornica "Arktur" takođe ima deo za lansiranje podvodnih dronova sa ciljem da unište podmornice neprijatelja, prenosi "The Sun".

"Najupečatljivije u vezi sa dizajnom je to što ima zakošeni spoljni trup koji se proteže duž bočne strane, slično modernim stelt avionima. Međutim, Arkturov dizajn ide dalje od toga, dodajući zakošeni spoljni trup", prenosi ovaj magazin.

Nakon uspešnih testiranja, Rusija namerava da pusti u rad "Belgorod" koji je sa 184 metra najduža podmornica na svetu, predstavlja "radikalan dizajn". Belgorod, težak 14.700 tona, postao je još duži da nosi razorna nova torpeda Posejdon sa nuklearnim bojevim glavama vođenim veštačkom inteligencijom. Takođe ima odeljke za lansiranje mini-podmornica i dronova za tajnu sabotažu i špijunažu – kao što je sečenje podmorskih kablova.

"Belgorod" je prošle godine prvi put otplovio u tajnosti zbog pretnji potapanjem britanskih i američkih ratnih brodova u Crnom moru. U januaru su ruski izvori rekli da su testovi skoro završeni i da je podmornica samo nekoliko meseci daleko od puštanja u upotrebu. Navodno će služiti u Pacifičkoj floti – direktno preteći američkim pomorskim bazama na zapadnoj obali i velikim gradovima poput Los Anđelesa.

Pored ove napravljena je i nova podmornica koja je dobila ime po najsjajnijoj zvezdi na severnoj hemisferi, što sugeriše da je namenjena za arktičke operacije. Ima manje nuklearnih projektila od konvencionalnih ruskih podmornica, ali se kaže da je moćnija. Prema Rubinovim rečima, cilj je da se podmornica stavi u upotrebu u "drugoj polovini veka".

"Arktur" takođe ima deo u stilu Džejmsa Bonda za lansiranje podvodnih dronova sa ciljem uništavanja podmornica zapadnog neprijatelja, prenosi britanski The Sun. Dronovi "Surogat-V" imaju sposobnost da detektuju hemikalije i radijaciju koja je ostala nakon neprijateljske podmornice kako bi je lakše pronašla i uništila. Predložena nova podmornica duga je 133 metra, široka 15 metara i dizajnirana je da nosi 100 članova posade.

podmornica
Izvor: YouTube/Printscreen/Dung Tran Blog

(MONDO)