Svet

RADIOAKTIVNI MRAK BI PROGUTAO EVROPU! Svet drhti zbog ovog objekta u Ukrajini, Rusija preti zatvaranjem - KO BOMBARDUJE?

Autor Aleksandar Blagić

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane saopštio je danas da bi nuklearka Zaporožje mogla da bude zatvorena ukoliko ukrajinske snage nastave da bombarduju zonu oko te elektrane.

Izvor: youtube/screenshot/4K Urban & Nature/profimedia

Ukrajina demantuje da bombarduje nuklearnu elektranu Zaporožje i tvrdi da Rusija bombarduje nuklearku. Igor Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada rekao je da su u ukrajinskim napadima oštećeni sistemi za podršku nuklearke, a da bi u slučaju nuklearnog incidenta, radioaktivni materijal prekrio Nemačku, Poljsku i Slovačku, prenosi britanski "Rojters".

Kirilov je takođe rekao da bi akcije ukrajinskih oružanih snaga na teritoriji nuklearke mogle da dovedu do situacije slične nuklearnom incidentu u Fukušimi, u Japanu, prenosi ruska novinska agencija "TASS", dok portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov tvrdi da Ukrajina sutra planira da izvede artiljerijske napade na teritoriju nuklearne elektrane Zaporožje iz Nikopolja.

"Skrećemo pažnju da ruske trupe nemaju teško naoružanje ni na teritoriji stanice, ni u okolnim područjima. Tamo su samo jedinice obezbeđenja", naveo je portparol.

On je dodao da Rusija preduzima sve neophodne mere da osigura bezbednost Zaporoške nuklearne elektrane, a rekao je i da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu o tome obavestio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša.

"Spremni smo da dostavimo IAEA fotografije u visokoj rezoluciji čiji se uzorak vidi na slajdu, a koji pokazuju da na teritoriji te elektrane ne raspoređujemo oružje, a samim tim ni teško naoružanje", naglasio je Kirilov, šef ruskih snaga za zaštitu od radioaktivnih, hemijskih i bioloških napada.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.
(MONDO)