Svet

PUTIN OBEĆAO POMOĆ ZAKLETOM NEPRIJATELJU AMERIKE: Kim iskoristio priliku i podržao Rusiju, sada prave zajednički plan

Autor Nikola Todorović

Bilateralni odnosi Rusije i Severne Koreje nakon početka rata u Ukrajini znatno su se unapredili.

Izvor: YouTube/Printscreen/ Hindustan Times/Profimedia

"Situacija oko Ukrajine donosi priliku Severnoj Koreji da ojača svoje odnose sa Rusijom", piše "The Wall Street Journal", a prenosi TAS.

Kako prenosi ovaj časopis, Pjongjang želi da pošalje svoje radnike u Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku (DNR i LNR) "obezbeđujući Kimovom režimu preko potreban izvor prihoda u inostranstvu". U međuvremenu, "ruski predsednik Vladimir Putin obećao je da će saveznicima obezbediti napredno oružje i vojnu opremu". 

Navodi se da Severna Koreja pokušava da unapredi svoj vojni arsenal novim hipersoničnim projektilima. Takođe, Moskva takođe može da poveća svoju prekograničnu trgovinu hranom sa ovom zemljom, i iskoristi svoje mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da blokira sve strože sankcije Severnoj Koreji.

Prema pisanju lista, Pjongjang je među prvima priznao nezavisnost DNR i LNR što je dovelo do toga da je Ukrajina prekinula svoje diplomatske veze sa Severnom Korejom. Ipak, sada Pjongjang nema prepreka da svoje radnike šalje u ove samoproglašene republike.

Moguće je da bi dalja produbljena saradnja ove dve države mogla da naiđe na negodovanje SAD, ako se ima u vidu da Severna Koreja i Amerika imaju istoriju napetih odnosa, i da su nekada ratovale. 

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)