Svet

POČEO UKRAJINSKI KONTRANAPAD? 3 bataljona krenula prema ključnoj oblasti - ruski reporteri sa fronta otkrili ŠOK vesti!

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinska vojska krenula je danas u kontranapad iz pravca Krvoj Roga ka južnom Hersonskom pravcu!

Izvor: Profimedia

Ukrajinska vojska danas je iz pravca Krvoj Roga na jučnom Hersonskom pravcu krenula u napad sa snagama jačine 3 bataljona i to jedan oklopni i dva pešadijska uz jaku artiljerijsku pripremu što samohodnim i vučenim oruđima tako i rakretnim sistemima HIMARS kojima se navodno gađa prva linija fronta i u dubini ruske zone. Mnogi mediji su najavili da se zapravo radi o početku dugoočekivane ukrajinske ofanzive koja bi trebala osim povrata Hersonske oblasti da omogući prodor i na Krim i njegovo zauzimanje.

Prema prvim informacijama, radi se o o snagama koje su nedavno stigle iz Velike Britanije sa obuke direktno i u ostalim evropskim centrima, a od raspoložive tehnike radi se o tenkovima T-72M1 i BVP 1 i 2 koji prate oklopni klin. Rusi su prema izveštajima u borbu osim protivoklopnih raketa i tenkova uključili i borbene helikoptere Ka-52 i Mi-28.

Informacije su za sad veoma oprečne i nepouzdane bez konkretnih dokaza i potvrda osim u slučaju Blagodatnoje važnog naselja na Nikolajevskom pravcu, koje su navodno zauzele ruske trupe. S druge strane, ukrajinski mediji navode, kao i društvene mreže, da su Ukrajinci stigli do Hersona, kao i da je naređena masovna evakuacija Nove Kahovke koja je pod konstantnim udarima raketne artiljerije.

Ruski reporteri koji se javljaju sa prve linije fronta navode da ništa nije tako kritično kao što se navodi, kao i da naselja neka nisu zauzeta od strane ukrajinaca. Naglašava se da je navodno više u pitanju informaciono-propagantni rat nego prava kontraofanziva. Prema poslednjim informacijama, Ukrajina je izgubila dva SU-25 i jedan transportni helikopter MI-8. Na pravcu Posad-Pokrovskog ruske snage otkrili su 7-8 borbenih vozila pešadije i 4-5 tenkova, koji su napadnuti iz višecevnih bacača raketa BM-21 Grad.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO/Kurir)