Svet

UDAR NA AMERIKU SA PACIFIKA, MALA ZEMLJA IM SE USPROTIVILA: Nove tenzije na drugom kraju sveta - iza svega stoji Kina?

Autor Ivana Lazić

Suspenzija je usledila nakon incidenta 23. avgusta, kada je brod američke obalske straže zatražio dozvolu da se zaustavi i dopuni gorivo, ali nije dobio odgovor od vlasti Solomonovih ostrva.

Izvor: Profimedia

Solomonska ostrva su privremeno zabranila brodovima američke mornarice ulazak u svoje luke nekoliko meseci nakon što je ta zemlja potpisala sporazum o bezbednosti i saradnji sa Kinom, saopštila je američka ambasada u Kanberi, Australija.

"Sjedinjene Države su 29. avgusta primile zvanično obaveštenje od vlade Solomonovih Ostrva o moratorijumu na sve pomorske posete", saopštila je ambasada.

U međuvremenu, Manaseh Sogavare, premijer pacifičke nacije, zatražio je od partnera u zemlji da daju vladi malo vremena da uvede novu proceduru za odobravanje poseta lukama. Prema izjavi ministra, koja je poslata mejlom Rojtersu, kada budu usvojena, nova pravila će se "univerzalno primenjivati na sva pomorska plovila".

U njegovoj izjavi se dalje navodi da je nacija imala "loša iskustva sa stranim mornaričkim brodovima koji su ušli u vode zemlje tokom godine bez datog diplomatskog odobrenja“.

Suspenzija je usledila nakon incidenta 23. avgusta, kada je brod američke obalske straže zatražio dozvolu da se zaustavi i dopuni gorivo, ali nije dobio odgovor od vlasti Solomonovih ostrva. Tada je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da je Vašington "razočaran ovom odlukom“.

Kao odgovor, Sogavare je tvrdio da je američki brod dobio dozvolu za pristajanje, ali kada je ona odobrena, američki brod je već napustio vode nacije, očigledno se umesto toga uputio ka Papui Novoj Gvineji.

U aprilu su Solomonska Ostrva potpisala bezbednosni pakt sa Kinom kako bi se pozabavili bezbednosnim pretnjama i obezbedili bezbedno okruženje za ulaganja. Taj potez, međutim, zasmetao je brojnim zapadnim zemljama, a SAD su rekle da je Vašington zabrinut zbog "nedostatka transparentnosti i neodređene prirode“ sporazuma. Australija je u međuvremenu izrazila zabrinutost da sporazum ima "potencijal da potkopa stabilnost u našem regionu“.

(MONDO)

Tagovi