Svet

"MOSKVA ĆE UZVRATITI, TO SE TIČE SVIH RUSA": Stiglo oštro upozorenje za EU iz Kremlja - Očigledno je šta radite!

Autor Nikola Todorović

Kremlj se oglasio o najavi EU u vezi sa viznim režimom za Ruse.

Izvor: Profimedia

"Moskva prati situaciju u vezi sa političkim potezima EU u vezi sa vizama za Ruse i uzvratiće na sva ograničenja. Pomno pratimo sve, jer se tiče naših građana. I to je još jedan niz neprijateljskih poteza protiv naših građana, primoralo bi nas da se suprotstavimo", upozorio je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TAS.

Prema njegovim rečima, neke zemlje EU raspravljaju o ograničavanju izdavanja viza, što znači da će se manje viza izdavati, a proces bi bio duži i stvarao prepreke za ljude. "Ovo nije dobro, a i njihov narod će se suočiti sa poteškoćama kada stignu ovde. Otuda će doći do još jedne spirale ove očigledne rusofobične kampanje", rekao je portparol Kremlja.

Podsetimo, na neformalnom sastanku u Pragu u aredu, ministri spoljnih poslova EU razmotrili su promenu viznog zakona kojim bi bio uspostavljen dobrovoljni mehanizam za smanjenje broja viza koje se izdaju Rusima, sa izuzetkom određenih kategorija ruskih državljana. Ideja je podržana u brojnim evropskim državama, uključujući Češku i Poljsku, kao i baltičke države. Većina zemalja istočne i zapadne Evrope, uključujući Nemačku, Francusku i Portugal, protivi se takvoj inicijativi, dok je visoki diplomata EU Žozep Borel izjasnio da je protiv zabrane izdavanja viza svim Rusima širom bloka.

(MONDO)