Svet

PUTIN PROGOVORIO O KRAJU RATA U UKRAJINI! RUSIJA NIŠTA NIJE IZGUBILA: "Nova podela sveta ide nam u korist" (VIDEO)

Autor Sara Gajić

Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da Rusija ništa nije izgubila jer je napala Ukrajinu.

Izvor: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je obraćanje na plenarnoj sednici trećeg dana Istočnog ekonomskog foruma (EEF), godišnjeg događaja posvećenog razvoju Dalekog istoka Rusije. Rusija je drugi najveći svetski izvoznik nafte posle Saudijske Arabije. Evropa je do sada uvozila oko 40 odsto gasa i 30 odsto nafte iz Rusije.

Na pitanje o uticaju rata u Ukrajini na Rusiju on je odgovorio: "Rusija nije izgubila ništa i neće izgubiti invazijom u Ukrajini" i dodao da se polarizacija sveta koja se dešava njima ide u korist.

"Želimo da ojačamo našu suverenost, i zato se sve ovo dešava. Jeste, tačno je, dešava se polarizacija, ali ja verujem da će ceo svet zajedno sa našom zemljom od toga imati korist, jer sve što je štetno po nas i blokira nas da napredujemo, to će biti odbijeno. Mi se razvijamo svojim tempom, jer moderan razvoj može da se temelji samo na suverenosti. Svi naši koraci i potezi su napravljeni da ojačaju našu suverenost. To je prva i najvažnija stav, druga: želim ovo da istaknem, jer sam čuo ovo previše puta, želim da naglasim, mi nismo ušli u rat ovo zarad sukoba. Pokušavamo da ga završimo", rekao je on.

(MONDO)