Svet

RUSIJA UZVRAĆA UDARAC - UBIJENO NA HILJADE UKRAJINACA ZA 5 DANA?! Pljuštale rakete, hitno se oglasio ruski general

Autor Tamara Sekulović

Ukrajinski vojni gubici za samo pet dana njene kontraofanzive premašili su 12.000, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Izvor: YouTube/Screenshot/The Telegraph/Profimedia

Više od 4.000 ukrajinskih vojnika je poginulo, a još 8.000 je povređeno između 6. i 10. septembra na jugu i istoku Ukrajine, rekao je portparol ruskog ministarstva general-potpukovnik Igor Konašenkov tokom dnevnog brifinga u nedelju. Prema rečima zvaničnika, ruske snage su izvele "precizne udare" raketama i artiljerijom na prokijevske jedinice u oblasti Harkova, odakle su se ruske trupe ranije povukle u okviru onoga što je Moskva opisala kao "preraspoređivanje".

Rusija je saopštila da je njena vojska uništila, između ostalog, brojna komandna mesta i oborila helikopter u proteklih nekoliko dana, dok Ukrajinci tvrde da je njihova ofanziva i više nego uspešna, kao i da sateruju rusku vojsku "u ćošak". Ministarstvo odbrane je takođe optužilo ukrajinske trupe da su od 1. septembra 26 puta granatirale nuklearnu elektranu u Zaporožju. Ruske snage su početkom marta zauzele objekat pod kontrolom Rusije koji se nalazi u regionu Zaporožja na jugu Ukrajine, ubrzo nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju.

U nedelju je u elektrani isključen poslednji reaktor koji radi. Prema rečima člana proruske administracije regiona, odluka je doneta zbog kontinuiranog granatiranja elektrane od strane Ukrajine i oštećenja dalekovoda. Stalno menjajući režimi u kojima su reaktori i turbine bili prinuđeni da rade, zbog napada, stvorili su rizik od nesreće, rekao je Vladimir Rogov za RIA Novosti.

Kijev i Moskva se već nekoliko meseci međusobno optužuju da gađaju elektranu i rizikuju nuklearnu katastrofu. Na brifingu u nedelju, rusko Ministarstvo odbrane je takođe navelo da ukrajinska vojska namerno napada "energetsku infrastrukturu na oslobođenim teritorijama", uključujući Donjecku Narodnu Republiku.

(Mondo/RT)