Svet

BUDUĆNOST ARTILJERIJE JE STIGLA! Nebo se trese od najmoćnijih DRONOVA - "Biće najvažniji u SLEDEĆEM ratu!" (VIDEO)

Autor Aleksandar Blagić

Američka vojska je izvela vežbu sa "rojom" od 40 dronova kradrokoptera koji predstavljaju budućnost moderne artiljerije prema rečima brigadnog generala Kurta Tejlora!

Izvor: Twitter/@NTCLead6

Američka vojska je izvela vežbu u kojoj je korišćen "roj" od 40 dronova kvadrokoptera koji su opremljeni najsavremenijom mogućom vojnom opremom. Ovaj tip drona ima kamere, lasere i veliku količinu bojeve municije. Britanska vojska takođe od nedavno koristi ovaj tip dronova i iz Pentagona tvrde da će ove bespilotne letelice dominirati bojnim poljima u bliskoj budućnosti kada bude izbio "sledeći rat".

Snimak vojne vežbe je osvanuo u nedelju na društvenoj mreži Tviter, objavio ga je brigadni general Kurt Tejlor iz Nacionalnog centra za obuku vojske u Fort Irvinu u Kaliforniji. Na snimku se vidi "roj" dronova koji leti u određenoj specifičnoj formaciji pre nego što je izvršen simulirani napad na poziciju 11. divizije oklopne jedinice američke vojske. Bespilotne letelice su letele iznad makete naselja. U ovoj vojnoj vežbi je navodno učestvovalo čak 7.000 vojnika, naveo je Tejlor.

"Bespilotne letelice će biti jako važne u prvoj bici sledećeg velikog rata kao što je danas jako važna artiljerija", istakao je brigadni general Kurt Tejlor.

"Jeftinije" verzije ovih dronova kvadrikoptera su raspoređene u istočnoj Ukrajini. Ukrajinske trupe koriste ove letelice za raketiranje ruskih trupa. Navodno i Rusija ima svoju verziju ovakvih moćnih dronova koje koriste za brza artiljerijska dejstva. Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su Ukrajini navodno obezbedile municiju za specijalne "Switchblade" dronove koji su poznati kao "kamikaza" dronovi. Oni navodno lete iznad bojnog polja i na komandu se momentalno zaleću u bilo koju metu.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)