Svet

ERDOGAN U ULOZI MIROTVORCA! Turski predsednik tražio od Putina da spusti loptu u Ukrajini - želi mir i u ovom delu sveta

Autor Nikola Todorović

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je tokom obraćanja u UN pozvao na sveobuhvatni mirovni sporazum između Jermenije i Azerbejdžana.

Izvor: Printscreen/Kurir TV

"Turska veruje da je moguć sveobuhvatan mir između Jermenije i Azerbejdžana. Verujemo da je moguće potpisati sveobuhvatni mirovni sporazum između dve zemlje što pre", izjavio je u ponedeljak predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, govoreći na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, preneo je Rojters. Takođe, Erdogan je u intervjuu američkom mediju BPS pozvao Vladimira Putina da vrati sve teritorije koje je Rusija invazijom oduzela Ukrajini.

Podsetimo, Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su se prošle nedelje o prekidu vatre, čime je okončano dvodnevno nasilje povezano sa višedecenijskim sporom oko teritorije Nagorno-Karabaha. U razmeni vatre je poginulo više od 170 vojnika, a postojala je i pretnja da se u sukob uvuku i Turska, ključni saveznik Azerbejdžana i Rusija, saveznik Jermenije.

U svom govoru, Erdogan je rekao i da će ponovno otvaranje saobraćajnih veza u regionu doprineti dobrobiti svih strana. "Oni koji žele da pokažu moć u regionu, uprkos svom političkom i vojnom nivou koji nikada nije bio ekvivalentan našoj zemlji, prave budalu od sebe", dodao je on. 

(MONDO)