Svet

EU SE SPREMA DA ODGOVORI PUTINU: Vest o delimičnoj mobilizaciji ih uzdrmala - hitno se oglasili: "Svi smo u opasnosti!"

Autor Nikola Todorović

Ministri spoljnih poslova EU održaće hitan sastanak zbog odluke o deliminičnoj mobilizaciji ruske vojske.

Izvor: Profimedia

Ministri spoljnih poslova Evropske unije najavili su da će održati hitan sastanak u Njujorku u sredu, saopšteno je iz diplomatsih izvora, a nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju Rusa za borbu u Ukrajini. Ministri će sastanak održavaju u Njujorku, jer tu borave na godišnjem skupu svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama.

Prethodno je šef evropske diplomatije Žozep Borelj ocenio je da je "mir u svetu doveden u opasnost odlukama ruskog predsednika Vladimira Putina o mobilizaciji rezervista i pretnjama o upotrebi nuklearnog oružja". "Putinove objave o fiktivnim referendumima, delimičnoj mobilizaciji i o nuklearnom ucenjivanju predstavljaju ozbiljnu eskalaciju. Pretiti nuklearnim oružjem je neprihvatljivo i predstavlja stvarnu opasnost za sve. Svetski mir je u opasnosti", napisao je Borelj na Tviteru, dodajući da očekuje da će se međunarodna zajednica ujediniti, i sprečiti takve akcije.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)