Svet

"NEMA POVLAČENJA, OD SADA SLUŠATE SAMO MENE!" Putin je POBESNEO i promenio strategiju - vojska jedno NE SME da radi!

Autor Milutin Vujičić

Vladimir Putin je preuzeo sve konce u ratu u Ukrajini i trenutno samostalno odlučuje o strategiji umesto svojih generala.

Izvor: Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin ima više poverenja u samog sebe nego u ostale saradnike u poslednjih nekoliko nedelja, tako da se strategija rata u Ukrajini - odvija po njegovim planovima, prenose američki izvori za list "Vašington post". Prema navodima američkog zvaničnika - Putin je za to vreme odbio zahtev svojih vojnih komandanata koji su tražili da se povuku ih Hersona, grada na jugu Ukrajine.

Nadali su se da će napuštanje Hersona omogućiti ruskoj vojsci da se preko Dnjepra povuče, čime bi sačuvali oružje i živote vojnika, ali je Putin to odbio pošto je smatrao da bi bilo "javno poniženje" i još jedan neuspeh.

Tako bi Ukrajina došla do još jedne velike pobede u poslednjih mesec dana, a pošto je Herson bio prvi veliki grad koji su Rusi osvojili - predsednik Rusije je smatrao da bi Volodimir Zelenski dobio i previše ako bi se povukli iz njega, pa makar bilo novih žrtava. "Vašington post" piše da je Putin fokusiran sada da pobedi po svaku cenu, pa je zbog toga doneo i odluku o mobilizaciji još 300.000 stanovnika. Ruske trupe su izgubile mnogo od februara i potreba im je "sveža krv" kako bi se rekuperisali i bili spremni za nove napade, posebno nakon referenduma na četiri ukrajinske teritorije.

Američki zvaničnik navodi da je Putin preuzeo nikad veću ulogu u ratu, tako da umesto svojih generala daje ključne odluke o strategoiji. Neke je prihvatio, poput mobilizacije stanovništva, ali druge je odbio i to je uticalo na moral vojske na frontu.

Nezvanično, odluka o ostanku u Hersonu je samo poslednja u kojoj se Putin i njegovi generali ne slažu. Od početka rata mnogi preispituju njegove odluke, posebno rani napad na Kijev, dok drugi ruski oficiri smatraju da je Putin u rat krenuo bez dovoljno vojske i sa manjom oružja, prenosi američki zvaničnik u razgovoru za "Post" i dodaje da su se njihove brige ubrzo i pokazale kao ispravne.

Jedan od razloga zašto Putin nije dozvolio povlačenje preko Dnjepra je i referendum koji se do 27. septembra održava u četiri ukrajinska regiona koja su pod većinskom kontrolom Rusije - Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu.