Svet

"KASAPIN ĆE IZGRADITI NOVU KLANICU!" Šokantna smena u Ministarstvu odbrane - niko ne zna šta znači ovaj potez Moskve!

Autor Aleksandar Blagić

Ruski general kojeg su ukrajinski zvaničnici osudili kao "kasapina“ unapređen je na visoki vojni položaj u moskovskoj vladi.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/AP Archive

Rusko Ministarstvo odbrane je, prema "Odessa Journal-u", izvestilo u subotu da je general-pukovnik Mihail Mizincev unapređen na mesto zamenika ministra odbrane, zamenivši generala Dmitrija Bulgakova, koji je na toj funkciji bio od 2010. godine Za sada nije jasno zašto je smenjen Bulgakov, a u zvaničnom izveštaju piše da je "razrešen dužnosti zbog prelaska na drugo radno mesto“.

"General-pukovnik Mihail Mizincev imenovan je na funkciju zamenika ministra odbrane Ruske Federacije, odgovornog za logistiku Oružanih snaga Ruske Federacije“, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Kao odgovor, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je na Tviteru osudilo promociju Mizinceva, nazvavši ga "kasapinom“ i pomenuo njegovu "zloglasnu" ulogu u ruskim operacijama u Siriji i Mariupolju.

"Ruski general zvani ‘Sirijac‘ i ‘mariupoljski mesar‘ je unapređen. Mihail Mizincev je sada zamenik ruskog ministra odbrane. Kasapin će izgraditi novu klanicu. Setite se fotografije ratnog zločinca kojeg će Tribunal proglasiti krivim", navodi se u tvitu Ministarstva odbrane Ukrajine.

Prema pisanju "Odessa Journala", Mizincev je postavljen da vodi rusku opsadu Mariupolja, glavnog grada u otcepljenom regionu Donjecke oblasti. Zajedno sa Luganskom oblašću, region čini oblast Donbasa, koja je bila žarište ruskih napada koji su počeli 24. februara 2022. godine. "Odessa Journal" je takođe izvestio da je Mizincev navodno bio taj koji je potpisao naređenja koja su intenzivirala sukob u Mariupolju i dovela do značajnog gubitka civilnog života, uključujući bombardovanje pozorišta i bolnica koje su služile kao skloništa za stanovnike. Zbog ovih radnji je navodno dobio nadimak "Mariupoljski kasapin“.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs.

(MONDO)