Svet

NISU GLASINE, RUSIJA ĆE UVESTI RATNO STANJE!? Kreće panika među narodom, otkriveno gde i kada će ga proglasiti

Autor Sara Gajić

Litvanski ministar odbrane tvrdi da nisu samo glasine, nego da će Rusija proglasiti ratno stanje u pograničnim oblastima.

Izvor: YouTube/VisuelPolitik/Printscreen

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas je među onima koji veruju da će Rusija uvesti ratno stanje kada se završe aktuelni glasački referendumi na okupiranim teritorijama u Ukrajini.

"Mislim da glasine o uvođenju ratnog stanja u pograničnim oblastima, bilo da se graniče sa Ukrajinom ili negde drugde, nisu samo glasine“, rekao je Anusauskas u ponedeljak, prenosi Litvanska radio-televizija. Ratno stanje će uslediti nakon glasanja koje je počelo prošlog petka i očekuje se da će se završiti u utorak, predvideo je Anusauskas.

Referendumi koji su u toku trenutno se održavaju u četiri regiona: Lugansku, Donjecku, Hersonu i Zaporožju. Američki predsednik Džo Bajden i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel doveli su u sumnju legitimnost referenduma, a Bajden ih je nazvao "lažnim“ glasovima koji krše povelju Ujedinjenih nacija.

Inače Rusi su masovno počeli da bune na delimičnu mobilizaciju, organizuju proteste, blokiraju auto-puteve, pale državne kancelarije. U jednom regrutnom centru je mladić pucao na zaposlene u mestu Ust-Ilimsk u regiji Irkutsk u Sibiru. Društvenim mrežama proširio se snimak napada. 

(MONDO)