Svet

KO SVE MOŽE DA POSTANE RUS? Putin potpisao ukaz koji to olakšava - ovo je glavni uslov!

Autor Nikola Todorović

Olakšan je proces za dobijanje ruskog državljanstva.

Izvor: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se strancima olakšava dobijanje ruskog državljanstva ako se priključe vojsci objavila je u petak Vlada Rusije. "Strani državljani ili lica bez državljanstva koji potpišu ugovor o služenju u Oružanim snagama Rusije najmanje godinu dana i učestvuju u vojnim operacijama najmanje šest meseci imaće pravo na pojednostavljenu proceduru podnošenja zahteva. Supružnici, deca i roditelji stranaca koji potpišu ugovor sa vojskom takođe će moći da imaju koristi od pojednostavljenog pristupa ruskom državljanstvu", navodi se u uredbi.

U dokumentu koji je objaljen nakon malo više od sedam dana od kada je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, navodi se da će stranci koji budu povređeni u borbama pre isteka šest meseci služenja u vojsci, i ne mogu da se vrate na ratište takođe će moći da steknu rusko državljanstvo.

 Veruje se da je ova uredba usvojena kako bi zainteresovala hiljade građana bivših sovjetskih zemalja u centralnoj Aziji koji žive i rade u Rusiji i primaju bolje plate u poređenju sa svojim siromašnijim, matičnim zemljama. Međutim, Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgistan i Kazahstan, nedavno si pozvali svoje građane da se ne pridružuju stranim vojskama.

(MONDO)