Svet

PUTINE, VAŠ GOVOR JE SRAMOTA - OGLASIO SE BIVŠI PREMIJER VELIKE BRITANIJE! Spomenuo lažni referendum i kolonizaciju

Autor Sara Gajić

Boris Džonson, bivši premijer Velike Britanije reagovao na govor Vladimira Putina.

Izvor: Tweet/Richard Wheeler

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson opisao je govor Vladimira Putina koji je ranije danas najavio formalnu aneksiju četiri ukrajinske teritorije kao "prevaru i sramotu".

"Vladimire Putine, vaš govor je prevara i sramota. Svet nikada ne sme da prihvati vaše lažne referendume ili vaš okrutni i nezakonit pokušaj kolonizacije Ukrajine. Stojimo uz narod Ukrajine i podržaćemo ih bez kolebanja dok njihova zemlja ne bude cela i slobodna", napisao je Džonson na Tviteru.

Ovim povodom su se oglasili i lideri zemalja Evropske unije. Lideri 27 zemalja evropskog bloka "nedvosmisleno odbacuju i osuđuju“ nezakonitu aneksiju četiri ukrajinske okupirane teritorije. To je je nezakonito i ne proizvodi nikakva pravna dejstva, rekli su.

"Odlučno odbacujemo i nedvosmisleno osuđujemo nezakonitu rusku aneksiju ukrajinskih regiona Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona“, navodi se u saopštenju članica Evropskog saveta, odnosno šefova država ili vlada 27 država članica.

Pogledajte fotografije sa potpisivanja aneksije:

I predsednik Amerike je reagovao na rusku aneksiju. Džo Bajden osudio je "prevaru" ili ti pokušaj Rusije da anektira suverenu ukrajinsku teritoriju.

"Nemojte pogrešiti: ove akcije nemaju legitimitet. Sjedinjene Države će uvek poštovati međunarodno priznate granice Ukrajine. Nove sankcije Amerike će nametnuti troškove pojedincima i entitetima koji pružaju političku ili ekonomsku podršku nezakonitim pokušajima da se promeni status ukrajinske teritorije“, rekao je Bajden.

(MONDO)