Svet

UKRAJINA NAPADA, RUSIJA NE ODGOVARA! Putin NEĆE zadržati teritoriju koju je anektirao - Moskva više NE BRANI ni Krim!

Autor Sara Gajić

Rusija će imati velikih problema da zadrži teritoriju koju je anektirala, pa će se Putin truditi da zamrzne rat, saopštio je Institut za proučavanje rata.

Izvor: Profimedia

Kontinuirani gubitak teritorije koju Rusija sada smatra svojom, zajedno sa novim paketima sankcija koje su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo objavile u petak, dodatno će umanjiti sposobnost Kremlja da vodi rat i potkopati sposobnost vojske da se drži na terenu.

"Rusija će se boriti da zadrži teritoriju za koju tvrdi da je anektirala. Putin verovatno namerava da aneksija zamrzne rat duž sadašnjih linija fronta i omogući vreme ruskoj mobilizaciji da rekonstruiše ruske snage", naveo je Institut za proučavanje rata u analizi u petak, objavljenoj na portalu "Politiko".

Institut je, zajedno sa Projektom kritičnih pretnji Američkog preduzetničkog instituta, takođe napravio mapu u petak koja pokazuje da četiri teritorije spremne za pripajanje zapravo obuhvataju široke delove zemlje koje još uvek kontroliše Ukrajina. Dok su lideri upozoravali da bi proglašenje teritorija delom Rusije moglo poslužiti kao izgovor za eskalaciju rata, Putinove opcije su jednako ograničene kao i prije njegove objave.

"RUSKI KAPETANI BEŽE OD OBALE, AVIONI NE LETE"

Izvor: aljazeera/printscreen/Profimedia

Ukrajina je sputala rusku Crnomosku flotu, a kapetani brodova sada izbegavaju obalu iz straha da će biti pogođeni projektilima. Rusko vazduhoplovstvo uglavnom izbegava letove iznad ukrajinskog vazdušnog prostora, a Kremlju užasno nedostaje da ima saveznike spremne da uđu u sukob. U takvoj situaciji, sada svoju snagu popunjava neobučenim regrutima.

I iako su Putin i drugi ruski zvaničnici nagovestili raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja, SAD procenjuju da je verovatnoća mala. "Nismo videli ništa što ukazuje na to da treba da promenimo svoj stav“, rekao je jedan visoki zvaničnik Ministarstva odbrane.

Jedan evropski diplomata je istakao da ruska upozorenja protiv napada na aneksirane teritorije zvuče šuplje, i to ne samo zato što Putin već gubi tlo pod nogama u tim regionima.  "Ukrajina je nekoliko puta pogodila ruske mete na Krimu, a Putin nije odgovorio, iako tvrdi da je i Krim sada deo Rusije, rekao je diplomata.

(MONDO)