Svet

KIJEV SE SPREMA ZA NUKLEARNI NAPAD! Oglasile se gradske vlasti - pripremaju se skloništa i OBAVEZNE PILULE!

Autor Jana Desovski

Ukrajinci se pripremaju na potencijalni nuklearni napad tako što obezbeđuju centre za evakuaciju pilulama kalijum joda.

Izvor: Profimedia/YouTube/Warthog Defense/Printscreen

Gradsko veće Kijeva saopštilo je da obezbeđuje centre za evakuaciju tabletama kalijum joda u pripremi za mogući nuklearni napad na glavni grad, najveći grad Ukrajine, piše Asošijejted Pres.

Tablete sa kalijum jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja od strane štitne žlezde ako se uzimaju neposredno pre ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju. Pilule će biti podeljene stanovnicima u područjima kontaminiranim nuklearnim zračenjem ako bude potrebe za evakuacijom, navodi se u saopštenju gradskog veća.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će "koristiti sva sredstva koja su na raspolaganju" da pobedi u ratu dok se njegove kopnene snage povlače od ukrajinskog kontranapada.

Moskva je prethodnih dana navodno izgubila kontrolu nad sve četiri oblasti koje je prošle nedelje anektirala od Ukrajine. Svakodnevno se objavljuju imena gradova u kojima snage Kijeva navodno proteruju rusku vojsku, a sve nakon što je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin objavio mobilizaciju da bi na taj način popunio ruske trupe u ratu. Pogledajte koliku teritoriju je Moskva izgubila u septembru i oktobru.

(MONDO)