Svet

ŠOKANTAN SNIMAK - RUSI SE PREDALI U HERSONU?! Društvene mreže se usijale: Prišli tenkom pa izvukli BELU ZASTAVU! (VIDEO)

Autor Jana Desovski

Iako neki tvrde da je video montiran, trenutno nema dokaza koji podržavaju takve tvrdnje.

Izvor: Twitter/@JayinKyiv/Screenshot

Novi video snimak Rusa koji se predaju ukrajinskim snagama u oblasti Herson samo je jedan u nizu video snimaka koji se pojavljuju na društvenim mrežama koji dokumentuju tekuću kontraofanzivu u regionu. Iako je predaja opisana kao 'unapred dogovorena', ukrajinske snage nisu rizikovale dok su se približavale svojim potencijalnim zarobljenicima, piše Varzone.

Na snimku se vidi jedinica ukrajinskih vojnika postavljena duž kratke deonice u provinciji Hersonske oblasti. Rusko borbeno vozilo pešadije (BVP) BMP-2 se zatim približava ukrajinskoj jedinici sa belim komadom tkanine vezanim za kupolu BVP, signalizirajući predaju.

Ruski vojnik koji stoji unutar otvorenog krovnog otvora BVP-a takođe se može videti kako maše belom zastavom. Ukrajinska jedinica zatim prilazi vozilu i zapoveda ruskim vojnicima da izađu iz BVP-a te legnu na tlo.

Jedan ukrajinski vojnik tada počinje da pretresa Ruse u potrazi za oružjem, dok ostali motre na okolno područje. Snimak se zatim nastavlja sa ukrajinskim vojnikom koji vrši pretragu prevrćući Rusa na leđa, a vojnici su zatim privedeni. U jednom delu poslednjeg snimka vidi se oznaka Z na BVP-u, koji je takođe preuzet u predaji.

Iako neki tvrde da je snimak montiran, odnosno da se radi o nekoj vrsti obuke ukrajinske vojske, trenutno nema dokaza koji bi potvrdili takve tvrdnje.

MONDO redakcija informacije o sukobu u Ukrajini prenosi u skladu sa dužnom novinarskom pažnjom, koristeći izvore koji se oslanjaju na dugogodišnji kredibilitet kada je u pitanju istinitost informacija koje objavljuju. Svesni smo činjenice da se u informacije o ratu često umeša i propaganda, naročito kada su manje relevantni izvori u pitanju. Zbog toga pozivamo vas, naše čitaoce, da nam skrenete pažnju ukoliko primetite netačnu informaciju, kako bismo ispravili nenamerne greške. Pišite nam na redakcija@mondo.rs

(MONDO)